Tijden hebben we erop gewacht, maar eindelijk is het dan zover: De naam van Android 8.0 is bekend! Gisteren heeft Google Android 8.0 Oreo aangekondigd, betekent dat dat we binnenkort ook speciale Oreo-koekjes kunnen verwachten?
Ten opzichte van zijn voorganger, Android 7.1 Nougat, beschikt Android 8.0 Oreo weer over een hoop nieuwe functies. De eerste verandering die jou als gebruiker waarschijnlijk op zal vallen, zijn de veranderde notificaties. Deze ‘notification channels’ bestaan uit een samenvoeging van notificaties van één app.
Op die manier kunnen appontwikkelaars ervoor zorgen dat jij van bepaalde app-onderdelen juist wel of geen meldingen krijgt. Dan kun je er bij WhatsApp bijvoorbeeld voor kiezen om wel notificaties in je scherm te ontvangen van nieuwe privé-berichten en oproepen, maar niet van nieuwe berichten in groepschats. Ook kun je ervoor kiezen om binnen een app bij de ene melding je geluid in te schakelen en bij de andere je toestel alleen te laten trillen.
Android Oreo beschikt over zogenaamde ‘Adaptive Icons’: aanpasbare iconen. Dit houdt in dat iconen in verschillende vormen kunnen worden weergegeven, maar ook de kleuren kunnen worden gewijzigd. De ontwikkelaars van de app geven aan wat de voor- en wat de achtergrond van hun app-icoon is waardoor de gebruiker de achtergrond van het icoon kan aanpassen met bijvoorbeeld een launcher.
De vernieuwde iconen kunnen worden voorzien van een nieuwe functie: Notification Dots. Je kent deze ‘Dots’ misschien al van iPhones. Dit zijn namelijk kleine ‘badges’ die in de hoek van een app-icoon geplaatst kunnen worden. Wanneer je 3 nieuwe meldingen hebt in Facebook verschijnt dan bijvoorbeeld het getal ‘3’ klein bovenin het Facebook-icoon. Wel is er, in vergelijking met iOS, een functie aan toegevoegd: wanneer je lang op een icoon met een Notification Dot drukt, verschijnt de bijbehorende melding boven het icoon.
Met Android Oreo wordt ook eindelijk een picture-in-picture modus geïntroduceerd. Dit wil zeggen dat een app verkleind in het scherm kan blijven ‘zweven’ terwijl je ondertussen een andere app gebruikt. Dat betekent dat je bijvoorbeeld je YouTube-video onderin je scherm kunt blijven bekijken terwijl je aan het WhatsAppen bent.
Ook is er in Android Oreo een ondersteuning voor meerdere schermen aanwezig. Dat betekent dat je tussen apparaten met Android Oreo apps kunt verplaatsen van de ene naar de andere monitor. Voorwaarde is wel dat de app die je wilt verplaatsen opsplitsbare schermen ondersteunt, nog niet iedere app heeft deze mogelijkheid.
Volgens Google worden met het gebruik van Android Oreo de achtergrondprocessen op je toestel beperkt, wat tot een veel langere accuduur moet leiden. Dit gaat natuurlijk niet ten koste van de prestaties van de apps. Ook heeft Android Oreo een veel kortere opstarttijd dan Android Nougat: volgens Google moeten smartphones met deze Android-versie tot wel twee keer sneller kunnen opstarten.
Of je hem nu graag in de melk dipt of niet: bijna iedereen vindt Oreo-koekjes lekker. De introductie van Android Oreo betekent dan voor veel mensen ook goed nieuws! Het lijkt er namelijk op dat er speciale Oreo-koekjes op de markt komen.
Dave Burke, een man met een belangrijke positie bij Android, tweette namelijk een foto van een Oreo-koekje met Android-opdruk en een groenige vulling. Of het koekje ook anders smaakt en of het in een grote oplage geproduceerd gaat worden, is helaas nog onduidelijk. Bij de samenwerking met KitKat kwamen er echter wel speciale KitKat-repen op de markt, dus niks is uitgesloten…
Bron: Androidworld
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.