Hoewel nog lang niet iedereen over is op 4G-internet, worden binnenkort de eerste tests voor 5G-technologie al uitgevoerd. Groningen, de thuishaven van Belsimpel.nl, krijgt de Europese primeur. Verschillende telecombedrijven, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en overheidsinstanties zijn betrokken bij het project genaamd “5Groningen”.
Dat Groningen een beetje het Silicon Valley van Nederland is, wisten we bij Belsimpel.nl natuurlijk al langer. De provincie is echter voornamelijk gekozen omdat er veel ruimte is en de agrarische sector veel baat kan hebben bij de technologie. Ook zou Noord-Groningen een economische impuls goed kunnen gebruiken na alle aardbevingsproblematiek. De eerste tests met 5G gaan dit jaar al van start op de Zernike Campus van de RUG. Later worden de tests verplaatst naar het noorden van de provincie, waar onderzoek gedaan wordt naar het gebruik van 5G in onder andere de landbouw- en energiesector. Naast de RUG werken ook KPN, Vodafone, Ericsson, Huawei, TTNO, Agentschap Telecom en het Ministerie van Economische Zaken mee aan de tests met 5G-internet.
De telecomindustrie heeft het verminderen van de latency als hoogste prioriteit gesteld bij het ontwikkelen van 5G. Dit betekent in feite dat de responstijd zo laag mogelijk moet zijn, zodat de technologie beter ingezet kan worden voor realtime-toepassingen. Hierbij kun je denken aan het doorgeven van signalen en informatie aan zelfrijdende auto’s, die hier snel op moeten kunnen reageren. Ook bijvoorbeeld virtual reality toepassingen kunnen profiteren van de veel hogere snelheid van 5G. Met veel hoger bedoelen we dan ook écht veel hoger. Zo heeft T-Mobile al een dataoverdracht van 70 Gbps laten zien. Dat is ruim 200 keer sneller dan de huidige 4G-verbindingen!
Het duurt nog even voordat 5G beschikbaar is voor de gewone burger. De streefdatum hiervoor is 2020, maar de kans is groot dat het langer gaat duren. Er is nog veel onenigheid over welke specifieke technieken precies deel moeten gaan uitmaken van de 5G-technologie. Hoe 5G er dus precies uit komt te zien is nog lastig te zeggen. Momenteel worden er bijvoorbeeld nog experimenten gedaan op verschillende frequenties en zijn bedrijven nog geen uniforme standaard overeengekomen. De verwachting van telecomproviders is dan ook dat gebruikers pas na 2022 daadwerkelijk op grote schaal gebruik kunnen gaan maken van 5G-verbindingen. Voorlopig zullen we het dus nog even moeten doen met onze “langzame” 4G-verbindingen!
Bronnen: Tweakers, EBG, NU.nl
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.