Android M, het nieuwe besturingssysteem van Google, komt er weer aan: vanaf het derde kwartaal wordt het nieuwe besturingssysteem uitgerold. De M staat voor Marshmallow. Er is een infographic opgedoken op Samsungs website, waar vijf nieuwe functies van Android M beschreven staan. Dit zijn ze:
App-toestemmingen
Bij Android Lollipop moeten we bij het downloaden of updaten van een app nog akkoord gaan met een aantal machtigingen: denk aan toegang tot locatie, contacten, oproepen et cetera. Bij Android M kan je kiezen waartoe een app toegang mag hebben. Dit kan via een machtigingenlijst.
Geheugenverbruik in de gaten houden
In Android M wordt het makkelijker om het geheugenverbruik van applicaties in de gaten te houden. Niet alleen dat: het wordt ook mogelijk om te bekijken hoeveel een applicatie draait. Zo is het eenvoudiger om het gedrag van applicaties te ontdekken. Een applicatie die veel draait, terwijl dat helemaal niet nodig is, kan je eenvoudig opsporen en eventueel verwijderen.
Uitgebreidere vingerafdrukmogelijkheden
Vingerafdrukken worden over het algemeen gebruikt om je toestel te ontgrendelen. Met Android M kun je je vingerafdruk ook gebruiken om in te loggen bij bijvoorbeeld de Play Store. Zo hoef je niet telkens meer je wachtwoord in te voeren; je vingerafdruk is genoeg. Dit gaat logischerwijs veel tijd schelen en dit is ook een goede ontwikkeling voor mensen die vaak hun wachtwoorden vergeten.
Automatische back-up
Stel je voor: je telefoon wordt gestolen of gaat kapot, of je wilt simpelweg een nieuwe telefoon. Dat betekent dat je al je applicatiegegevens kwijt bent. Bij Android M niet meer: daar is een automatisch back-upsysteem aan toegevoegd. Tot 25MB per applicatie worden alle gegevens automatisch opgeslagen op Google Drive. Zo wordt het switchen tussen telefoons een stuk makkelijker.
Energiebesparing
Een heikel punt voor veel smartphonebezitters: de snel leeglopende accu. Google belooft dat je batterij nu écht langer meegaat, door het introduceren van Doze. Je toestel herkent wanneer het een tijdje niet gebruikt is en gaat dan in een sluimerstand. Achtergrondprocessen worden tot het minimum beperkt, wat ervoor moet zorgen dat je batterij nu écht langer meegaat.
Marshmallow?
Android M staat voor Android Marshmallow. Met deze naam zet Google de trend van de namen van oude Android-versies voort; oudere versies werden ook vernoemd naar een zoetigheid. Zo begon het in 2009 met Android Cupcake, wat vervolgens werd opgevolgd door Donut, Eclair (zacht langwerpig gebakje), Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jellybean, KitKat en de huidige versie, Lollipop. Zoals je misschien al had gezien, zijn de eerste letters van de versies ook nog eens op alfabetische volgorde. Dit betekent dat we bijna met zekerheid al kunnen zeggen dat de versie ná Marshmellow een zoetigheid met een N zal worden. Ook al gaat dit nog een lange tijd duren, we kunnen wel alvast met ons allen gaan speculeren hoe de volgende versie gaat heten. Wordt het Nougat, Nutella, of toch iets anders?
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.