‹ Alle nieuwsberichten

Belsimpel legt uit: de eSIM

Belsimpel legt uit: de eSIM

Nog niet zo heel bekend in Nederland, maar naar verwachting gaan we de term steeds vaker horen. Deze week legt Belsimpel je alles uit over de eSIM: een digitale simkaart.

De afgelopen jaren zijn simkaarten steeds kleiner geworden; van een simkaart zo groot als een bankpas, naar de mini-SIM, naar micro, en naar het formaat dat tegenwoordig in de meeste telefoons gebruikt wordt, nano. Het is inmiddels zelfs mogelijk om je mobiele abonnement op je telefoon te gebruiken zónder fysieke simkaart, namelijk met de eSIM. Maar wat heb je hier precies aan? Hoe werkt het? En voor wie is de eSIM al beschikbaar? Je leest er alles over in dit artikel!


Wat is een eSIM?
eSIM staat voor embedded SIM, een ingebouwde simkaart, en is de opvolger van het plastic simkaartje dat we allemaal kennen. Net als de plastic simkaart wordt een eSIM gebruikt om verbinding te kunnen maken met het netwerk van je mobiele provider. De fysieke simkaart heb je dus niet meer nodig. De eSIM is een kleine chip die ingebouwd is in het moederbord van een telefoon en het formaat is ontzettend klein. Dit betekent dat fabrikanten meer ruimte hebben om nieuwe technische snufjes in hun telefoons toe te voegen, maar ook dat de eSIM gebruikt kan worden in smartwatches en andere gadgets die een stuk kleiner zijn dan een telefoon.


De voordelen van een eSIM
Met een eSIM heb je geen fysieke simkaart nodig, dus ook geen kans dat je het kleine kaartje kwijtraakt. Bovendien hoef je niet meer in het simkaartslot te peuteren met een paperclip of een oorbel voor het verwisselen van een simkaart. Handig wanneer je overstapt naar een andere provider, of bijvoorbeeld tijdens je vakantie tijdelijk een buitenlandse simkaart wilt gebruiken. Een groot voordeel is ook dat er meerdere abonnementen op de eSIM gezet kunnen worden. Je hebt dus geen dualsim-telefoon meer nodig om bijvoorbeeld zowel je werk- als je privénummer op één telefoon te gebruiken.

De ruimte die een simkaartslot in een telefoon inneemt, kunnen fabrikanten door de eSIM gebruiken voor iets anders. Denk bijvoorbeeld aan een vingerafdrukscanner onder het scherm of een grotere accu. Een eSIM is dus handig voor smartphones, maar het biedt ook veel mogelijkheden voor slimme apparaten, zoals smartwatches en laptops of bijvoorbeeld lampen en koelkasten. Deze kun je met behulp van een eSIM verbinden met en bedienen via het mobiele netwerk.


De nadelen van een eSIM
Genoeg voordelen dus, maar wat zijn dan de nadelen? Nou, die zijn er niet bijzonder veel. Als we iets moeten noemen dan zou dat het wisselen tussen toestellen zijn; switchen tussen simkaarten is erg gemakkelijk, maar je simkaart in een andere telefoon gebruiken gaat juist wat minder snel. De simkaart moet dan namelijk weer geactiveerd worden via de software van je telefoon. Ook is het met apps als WhatsApp nog niet mogelijk om met meerdere nummers op één telefoon te werken, waardoor het gebruiken van twee nummers wellicht minder interessant is.


Welke providers bieden eSIM aan?
Omdat de eSIM het overstappen naar een andere provider erg gemakkelijk maakt, waren Nederlandse providers in eerste instantie wat terughoudend met de introductie ervan. Inmiddels zijn er echter verschillende providers die het gebruiken van de digitale simkaart aanbieden, waaronder T-Mobile en Vodafone. Ook Simyo biedt eSIM aan sinds het begin van 2020. Naar verwachting zullen andere Nederlandse providers snel volgen.


eSIM van Simyo
De voordelige provider Simyo maakt gebruik van het betrouwbare netwerk van KPN. Simyo is onlangs voor de 19e keer uitgeroepen tot beste telecomprovider door de Consumentenbond en maakt het sinds een aantal maanden mogelijk om voor eSIM te kiezen. De eSIM bij Simyo is razendsnel online te activeren en je belt en internet na activatie direct met je digitale simkaart. Dankzij eSIM heb je ruimte voor een extra simkaart, waardoor je gemakkelijk schakelt tussen bijvoorbeeld je werk- en privénummer. Handig en slim! Hieronder vind je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over eSIM van Simyo.

Kan ik een Simyo-eSIM op mijn telefoon gebruiken?
Alleen de nieuwste smartphones ondersteunen momenteel eSIM; onder andere de Apple iPhone XS of nieuwer en de Samsung Galaxy S20-serie. Hier komen steeds meer merken en modellen bij. Zeker weten of je telefoon geschikt is? Doe de check op de website van Simyo.

Hoe activeer ik mijn Simyo-abonnement met eSIM?
Heb je al een Simyo-simkaart? Open de Mijn Simyo-app, ga via Instellingen naar Simkaart en klik op Activeer eSIM. Volg de stappen in de app en klaar is kees! Je kunt hierna je plastic simkaart uit je telefoon halen en gebruikt dan je Simyo-abonnement via eSIM. Heb je nog geen Simyo-abonnement? Bestel dan bij Belsimpel eerst een Simyo-Sim Only of een Simyo-abonnement met toestel (zorg er dus wel voor dat het toestel eSIM ondersteunt).

Welke Simyo-abonnementen kan ik gebruiken met eSIM?
Iedereen met een Simyo-simkaart kan zijn plastic simkaart inwisselen voor eSIM. Dit geldt dus voor alle Simyo-abonnementen, maar ook voor Simyo-klanten met een prepaidkaart.

Zijn er extra kosten verbonden aan eSIM via Simyo?
Nee, voor eSIM betaal je helemaal niets extra! Zowel nieuwe als bestaande klanten ruilen hun plastic simkaart kosteloos in voor eSIM.