Op vakantie is het natuurlijk leuk om een foto in of naast het zwembad te maken met je waterdichte toestel. Maar is dit wel altijd verstandig? Deze week vertellen we je alles over waterdichtheid van telefoons en vind je vijf waterdichte smartphones!
Waar je vroeger baalde als een stekker als je met je telefoon nog in je zwembroek het zwembad in sprong, hoeft dat tegenwoordig lang niet altijd meer een probleem te zijn. Waar de Nokia 3310 zo’n tien wasbeurten aankon, zijn veel vlaggenschepen van onder andere Samsung en Apple tegenwoordig (volgens de certificering) volledig waterdicht. Toch blijft het altijd spannend om je telefoon een duik te laten maken. Want hoe waterdicht is waterdicht in de praktijk? En hoe weet je of het verstandig is om jouw telefoon mee de zee in te nemen? Volg de stappen hieronder!
1. Check de IP-certificering
Het eerste waar je naar kijkt is de IP-certificering. IP staat voor International Protection. Een IP certificering bestaat altijd uit twee getallen, bijvoorbeeld IP68. Het eerste getal geeft aan in hoeverre het toestel tegen bijvoorbeeld stoten of stof kan. Het tweede cijfer is in dit geval het belangrijkst: deze geeft namelijk de beschermingsgraad tegen vocht aan. Vanaf het cijfer 6 wordt het interessant: IPx6 betekent dat het toestel waterbestendig is als deze bespoten wordt met bijvoorbeeld een sproeier. Ook handig wanneer het plotseling gaat regenen wanneer je buiten staat. Bij IPx7 is het toestel dompeldicht, en kun je deze dus even (niet diep!) onderdompelen. Je telefoon laten vallen in je wc is dan in theorie geen probleem. Een toestel dat IPx8 gecertificeerd is, is waterdicht en een toestel met IPx9 is helemaal vochtdicht.
2. Check de uitgebreide specificaties
Veel nieuwe vlaggenschepen zijn IP68 gecertificeerd. Is die van jou IPx8 gecertificeerd? Mooi! Nu is het belangrijk om uit te zoeken hóe waterdicht je toestel precies is. ‘Waterdicht’ kan namelijk verschillend geïnterpreteerd worden. Naast de IP-certificering is er ook een ATM-rating, waarmee naar de diepte waarin het toestel kan verkeren, wordt gekeken. Het ligt er dus vooral aan in welke mate ze tegen een bepaalde waterdruk bestendig zijn. Sommige toestellen kun je wel 30 minuten tot 3 meter onder water houden, bij andere is dit ‘maar’ 10 minuten onder bepaalde omstandigheden. Ook is het toestel vaak niet bestand tegen bijvoorbeeld zout zeewater, vuil water uit je afwasteiltje op de camping, stromend water of chloorwater uit het zwembad. Zoek dit dus even goed uit in de (online) handleiding van je smartphone voordat je die duik in de zee maakt!
3. Gebruik je telefoon liever niet (te veel) onder water
Als je telefoon (per ongeluk) waterschade oploopt, vervalt de garantie (bijna) altijd direct. Dit is omdat waterschade onder gebruikersschade valt en (ongezien) veel schade aan kan richten. Het is dus belangrijk om uit te zoeken in welke omstandigheden je je toestel kunt gebruiken. Ook al hebben twee telefoons dezelfde IP-certificering, dan kan alsnog de waterbestendigheid onderling heel erg verschillen. Zo hebben zowel de Cat S61 als de iPhone XS een IP68-certificering, maar wordt het bij de iPhone afgeraden om deze in water te dompelen terwijl de Cat S61 een speciale cameramodus heeft voor onder water. Wat we je sowieso afraden, is om je telefoon mee te nemen in de badkamer. Hier wordt het namelijk vaak vochtig en dat is voor bijna geen enkel toestel goed. Als je het helemaal op safe wilt spelen, neem je je telefoon liever helemaal niet mee het water in, ook al is deze officieel wel waterdicht.
Heeft je toestel toch waterschade opgelopen? In onze blog over wat je kunt doen met een kapot toestel op vakantie, lees je hier alles over.
Wil je graag selfies naast het zwembad maken, zonder je zorgen te hoeven maken over de opkomende spetters door de bommetjes die je broer maakt? Dan is een waterdicht toestel geen gek idee. Hieronder hebben we vijf waterdichte toestellen (in willekeurige volgorde) voor je verzameld.
1. Cat S61
De Cat S61 is niet alleen stof- én waterdicht, maar heeft ook nog een militaire 810G-certificering waardoor je hem tot 1,80 meter kunt laten vallen. Dit is een van de meest waterdichte toestellen die je op dit moment kunt krijgen. Je kunt ‘m gedurende 60 minuten tot en met 3 meter diep gebruiken. De camera heeft zelfs een speciale onderwatermodus om ook op de bodem van het zwembad leuke foto’s te maken
De Samsung Galaxy S10e kan 30 minuten in zoet water met een diepte van maximaal 1,5m ondergedompeld worden. Verder heeft dit ‘broertje’ van de Samsung Galaxy S10 een snelle processor, drie scherpe camera’s een prachtig display met goede kleurweergave.
De iPhone XS is, net als de andere toestellen uit deze lijst, IP68 gecertificeerd. Voordat je het zwembad in wilt plonzen met deze smartphone, is het wel goed om er rekening mee te houden dat Apple het zelf afraadt om de telefoon onder water te gebruiken… Dit is volgens de fabrikant om vloeistofschade te voorkomen. Wel zo verstandig, want voor je het weet valt je vakantie ineens twee keer zo duur uit!
4. LG Q7
De LG Q7 is het goedkoopste toestel uit de lijst. Mocht deze tóch waterschade oplopen, dan doet dit een stuk minder zeer in je portemonnee dan bij de iPhone XS. LG adviseert de telefoon niet in warm water te gebruiken, er niet mee te zwemmen en deze niet in zout water te gebruiken. Een zwemtochtje door de zee met je telefoon in je zak, is dus af te raden.
Ben jij een avontuurlijk type en ga je op een actieve vakantie? Dan is de Land Rover Explore je ideale reismaatje. De telefoon is extra stevig en uitgerust met handige extra functies. In tegenstelling tot veel andere telefoons uit dit lijstje, kun je deze wel in zout water gebruiken. Land Rover raadt wel aan hem daarna grondig te wassen zodat het zout zich niet ophoopt.
Nu weet je alles over waterdichte smartphones! De Land Rover Explore en CAT S61 zijn uit deze lijst het meest geschikt om onderwaterselfies mee te maken, maar we raden het je alsnog aan om je telefoon niet (onnodig) mee het water in te nemen. Zo speel je sowieso op safe! Op zoek naar meer informatie die handig is voor en tijdens je vakantie? Bekijk dan ook onze vakantie-checklist! Hiermee bereid je je goed voor op je vakantie, zodat je zonder stress kunt vertrekken. Ook zonder stress op pad tijdens je vakantie? Lees dan onze blog ‘Op pad met je smartphone’.
Fijne zomer en tot volgende week!
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.