‹ Alle nieuwsberichten

Belsimpel Zomerblog: Kapot toestel? Met deze tips kan je vakantie niet meer stuk!

Belsimpel Zomerblog: Kapot toestel? Met deze tips kan je vakantie niet meer stuk!

Wanneer jij van je welverdiende vakantie geniet, heb je geen zin om je druk te maken over een telefoon die niet werkt. Deze week lees je in de Belsimpel Zomerblog gelukkig alles wat je moet weten over het voorkomen en genezen van een kapotte smartphone.

Je staat met je rug naar de Trevifontein en gooit over je schouder een muntje in het water. Net te laat bedenk je dat je niet alleen een muntje, maar ook je telefoon in je hand had. Floep, daar gaat je toestel, zo achter je muntje aan. Dat is balen, maar gelukkig is je toestel waterdicht… toch? Wanneer je tot je middel in het water staat om je smartphone uit het water te vissen, zie je dat er toch water achter je scherm zit. Wat nu?! In deze blog lees je onze tips voor het voorkomen van schade op vakantie en wat je kunt doen als je toestel toch schade oploopt (brb, even afkloppen).

Voorkomen is beter dan genezen

Een kapotte telefoon wil je natuurlijk liever voorkomen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Vaak is dit hoekje nog kleiner als je op vakantie bent; wanneer je veel buiten bent en avontuurlijke activiteiten onderneemt, heeft je telefoon toch sneller een vervelende ontmoeting met de straatstenen of de neiging om een verfrissende duik te nemen. Om te voorkomen dat je toestel een val niet overleeft is het belangrijk dat je goede bescherming gebruikt, zoals een stevig hoesje en een glazen screenprotector. Probeer je toestel daarnaast in het hotel te laten (of in ieder geval achter te laten bij de zonaanbidders aan de kant) als je gaat zwemmen en neem je toestel niet mee naar vochtige ruimtes, zoals de badkamer of een Turks stoombad. Lees ook onze blog over waterdichte telefoons voor meer informatie over wat je wel en niet kunt doen met je waterdichte toestel.

Hitteplan

Op vakantie kan het ons niet zonnig en warm genoeg zijn (ok, tot op zekere hoogte), maar je telefoon geniet iets minder van de hitte. Om te voorkomen dat je toestel een zonnesteek oploopt, kun je deze beter niet in de volle zon neerleggen of gebruiken. Vanaf ongeveer 35 graden loop je risico op beschadigingen. Kom je er niet onderuit dat je telefoon in de brandende zon ligt of is het ook in de schaduw snikheet? Zet je toestel dan uit. Om je telefoon sneller weer af te laten koelen kun je deze even uit het hoesje halen (vergeet niet om de bescherming weer om de telefoon te doen zodra deze is afgekoeld!). Laad je smartphone bij voorkeur op in de nacht, als het wat koeler is. Ook is het slim om apps of functies die veel energie kosten, zoals 4G, GPS, hoge schermhelderheid en apps als Facebook, Netflix en Snapchat, uit te zetten. Deze vragen veel van je accu, waardoor je toestel sneller warm wordt. Voorkom het te snel weer afkoelen van je telefoon, leg deze bijvoorbeeld niet in de koelkast. Dit kan zorgen voor interne condensatie, waardoor onderdelen in je toestel dus vochtig kunnen worden.

Belsimpel, waterschade, kapot, defect

Nat toestel?

Zat je telefoon nog in je zak toen je een duik in het zwembad nam of lag deze opeens in het toilet na een paar cocktails? Volg de stappen hieronder om de schade te beperken.

  1. Zet je toestel direct uit
    Controleer dus niet eerst of je geliefde smartphone het nog doet. Zo voorkom je verdere schade. Elektriciteit in combinatie met water versnelt corrosie en vergroot de kans op kortsluiting en oververhitting. Haal ook je accu, als dit mogelijk is, en je simkaart en eventuele SD-kaartjes uit het toestel. Zo sluit je uit dat er elektriciteit door het toestel stroomt en voorkom je schade aan de chip van je simkaart.
  2. Dep je toestel droog
    Wrijf je smartphone droog met keukenpapier, een handdoek of andere vocht absorberende doek. Leg de batterij en simkaart op een handdoek of keukenpapier.
    Let op: gebruik geen föhn! Daarmee blaas je het water alleen maar dieper het toestel in. Ook warmte kan je smartphone verder beschadigen, leg je toestel dus ook niet op de verwarming.
  3. Leg je toestel in een bak rijst
    Dit is niet voor niets een tip die iedereen kent; het werkt echt! Ongekookte rijst trekt vocht uit het toestel. Zorg dat je telefoon helemaal bedekt is met de rijst. Mocht je heel toevallig silica gelzakjes bij de hand hebben; dit werkt nog beter dan rijst.
  4. Wacht 48 uur
    Probeer jezelf te bedwingen om af en toe te kijken en wacht minimaal 24 uur. Het liefst zelfs 48 of 72 uur. Hierna kun je je toestel weer in elkaar zetten, een schietgebedje doen en kijken of de telefoon weer aan gaat.

Kapot toestel?

In bepaalde gevallen kun problemen met je telefoon zelf oplossen. Bekijk op onze website een aantal veelvoorkomende problemen en de oplossing hierbij, die onze toestelspecialisten voor je op een rijtje hebben gezet. Heeft je toestel val- of waterschade opgelopen of krijg je ‘m echt niet meer aan (ook niet na een paar uur aan de lader)? Dan is een reparatie vaak de volgende stap. Val-, stoot- of waterschade valt niet onder de garantie, maar als je een goede reisverzekering hebt, vergoedt de verzekeraar in veel gevallen je schade. In je polisvoorwaarden kun je terugvinden hoe dit bij jouw verzekering geregeld is.

Hoe vervelend het ook is dat je je telefoon tijdens je vakantie moet missen, wij raden niet aan om deze op je vakantieadres in het buitenland te laten repareren. Als je toestel door een derde partij (een niet door de fabrikant gecertificeerd reparatiebedrijf) gerepareerd wordt, vervalt namelijk je fabrieksgarantie. De beste optie is wachten tot je weer thuis bent. Eventueel kun je er voor kiezen om een goedkoop vervangend toestel aan te schaffen en daar tijdelijk je simkaart in te stoppen, zodat je in ieder geval bereikbaar bent. Heb je je telefoon bij Belsimpel aangeschaft en ben je weer thuis na je vakantie? Kijk dan op onze website voor de instructies voor het aanmelden van je reparatie per merk. Ben je nog lang op reis of kun je écht niet zonder je smartphone? Dan kun je ook kijken of het mogelijk is om je toestel op je vakantiebestemming door de fabrikant (je toestelmerk) te laten repareren. Samsung en Apple hebben bijvoorbeeld in veel landen servicecentra waar ze ook reparaties uitvoeren. Disclaimer: je toestel in het buitenland laten repareren is wel altijd op eigen risico.

Hoewel we deze blog met liefde voor je geschreven hebben, hopen we van harte dat je bovenstaande tips voor een kapot toestel niet nodig zult hebben. Mocht er onverhoopt wel iets gebeuren, dan kun je met deze informatie snel weer onbezorgd van je vakantie genieten.

Deze zomer zetten we elke week een Belsimpel Zomerblog online. Neem jij je smartphone wel eens mee naar buiten (wie niet!?)? Bekijk dan onze blog met handige en leuke tips voor als je op pad gaat met je smartphone. Lees onze blog over verre reizen als je op reis gaat buiten Europa.

Tot volgende week!