Hoewel de IFA 2018 nog niet officieel is afgetrapt, heeft Sony alvast de doeken van de nieuwe Sony Xperia XZ3 afgehaald. Ten opzichte van zijn voorganger, zien we geen radicale veranderingen, maar toch zijn er zeker interessante verbeteringen doorgevoerd!
Sony is een fabrikant met een snelle cyclus van nieuwe smartphones. Dat is één van de redenen dat we nu al de Sony Xperia XZ3 zien, nadat de XZ2 en XZ2 Compact nog maar in februari het levenslicht zagen. De XZ3 is gepresenteerd op de IFA 2018, heeft een adviesprijs gekregen van € 799,00 en wordt beschikbaar in een viertal kleuren. Uiteraard hebben wij het toestel ook al uitvoerig kunnen bekijken en de grootste vernieuwingen kunnen checken. Zo draait het toestel al direct op Android 9.0 Pie, is er deze ronde gekozen voor een prachtig OLED-display en heeft Sony een nieuwe functie geïntroduceerd, waarover later meer.
Er is weer gekozen voor een design met een voor- en achterkant bestaand uit Gorilla Glass, maar het toestel voelt ranker en slanker dan de Xperia XZ2 en dat is heel erg fijn. Dankzij de afrondingen ligt het toestel lekker in de hand en de afwerking is prima in orde. Je hebt als consument de keuze uit zwart, zilver, bordeauxrood of een prachtige donkergroene kleur. Door de keuze van glas zijn vingerafdrukken wel heel snel te zien en wat dat betreft had ik liever een matte afwerking gezien, zoals bij verschillende concurrenten.
Qua hardware zien we geen hele grote vernieuwingen ten opzichte van de XZ2 van een half jaar geleden. Zo is het kloppende hart nog steeds de bekende Snapdragon 845-chipset, is er 4GB werkgeheugen aanwezig en 64GB uitbreidbare interne opslag. Het toestel is weer voorzien van een IP68-certificering, waardoor deze stof- en waterdicht is. Uiteraard zijn Bluetooth, een USB-C 3.1-poort en Bluetooth 5.0 ook weer aanwezig. Sony lijkt voor de high-end toestellen definitief afscheid te hebben genomen van de 3,5mm-aansluiting, want ook op deze nieuwe telefoon is die niet aanwezig. Muziek luisteren doe je dus draadloos via een Bluetoothheadset, via een USB C-koptelefoon of via een verloopstekkertje. De accu heeft een capaciteit van 3330mAh en het toestel kan draadloos worden opgeladen of via een kabel met QuickCharge 3.0, waarmee het toestel razendsnel wordt bijgeladen.
Bij zijn voorganger werd er gekozen voor een LCD-paneel met een resolutie van 2160x1080 pixels, wat er prima uitzag, maar bij deze Sony Xperia XZ3 gaat Sony een stap verder. Er is namelijk gekozen voor een OLED-paneel met een hogere resolutie van 2880x1440 pixels, waarbij ook de Sony Bravia-technologie is gebruikt, bekend van hun televisies. Het scherm heeft een diagonaal van 6 inch, maar is dankzij de 18:9-verhouding relatief smal, wat erg prettig is in het gebruik en om content te bekijken. De kleuren spatten van het scherm af, zwart ziet er diepzwart uit. Wat mij betreft mag Sony dit altijd blijven gebruiken! Daarbij is het scherm ook nog eens afgerond aan de zijkanten, waardoor het geheel er net wat fancier uitziet en net zo aanvoelt. Er is nog steeds Dynamic Vibration-technologie aanwezig, afkomstig van de PlayStation-controllers, waardoor het toestel kan trillen bij het bekijken van een filmpje, wat een leuke gimmick is, maar ook niet meer dan dat.
Sony is de hofleverancier van camerasensoren aan vele fabrikanten die deze gebruiken in hun smartphones, waaruit op de maken is dat Sony hierin uitblinkt. Uiteraard speelt hardware een grote rol bij het maken van foto's, maar ook de software is van groot belang. Er is bij de XZ3 weer gekozen voor een enkele 19-megapixelcamera, waarbij de concurrentie veelal kiest voor een dubbele camera. Filmen kan in een hoge 4K-resolutie of in Super Slow Motion in een 1080P-resolutie. Selfies maak je met de 13-megapixelfrontcam en foto's zien er op het eerste gezicht prima uit. Met behulp van het nieuwe Smart Launch wordt de camera direct opgestart als je de telefoon uit je broekzak of tas haalt en in horizontale stand houdt, handig!
Een mooie plus van de Sony Xperia XZ3 is dat Sony het toestel direct zal uitleveren met Android 9.0 Pie, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem van Google. Naast vele optimalisaties heeft Google zich ook gericht op het 'digitale welzijn' van de mens. Zo kun je vanaf deze Androidversie onder andere checken hoe lang je bepaalde applicaties gebruikt of hoe vaak je je telefoon eigenlijk ontgrendelt op een dag. Daarnaast kun je jezelf als gebruiker ook tijdslimieten opleggen, zodat je niet teveel kunt Instagrammen, Facebooken of WhatsApp kunt gebruiken.
Sony zelf maakt gebruik van een lichte skin over Android heen, waardoor je gebruik kunt maken van verschillende eigen apps van de fabrikant, zoals een muziekspeler of een app om video's mee te bekijken. Daarnaast heeft Sony ook Side Sense geïntroduceerd, een functie waarmee je op de zijkant van het display kunt dubbeltikken, waarna een menu opent met snelkoppelingen naar apps of toggles. Zo kun je bijvoorbeeld snel de internetbrowser starten of WiFi in- of uitschakelen. Ook kun je in verschillende apps een stapje terugdoen in het menu of deze aanraakgevoelige zijkant gebruiken bij het fotograferen. Door middel van artificial intelligence leert het toestel ook welke snelkoppelingen jij wanneer gebruikt, wat handig kan zijn. Zo krijg je doordeweeks andere snelkoppelingen te zien dan in het weekend, omdat je dan vaker andere apps gebruikt. Wat mij betreft een leuke functie, waarbij kunstmatige intelligentie eigenlijk wel een te groot woord is, als er gekeken wordt wat andere fabrikanten doen met de mogelijkheden ervan.
De Sony Xperia XZ3 is gepresenteerd in vier verschillende kleuren: zwart, zilver, rood en groen en is uiteraard direct bij ons te bestellen voor de losse prijs van € 799,00 of in combinatie met een abonnement en zal vanaf begin oktober worden uitgeleverd. Meer informatie over deze nieuwste telg van Sony vind je op de productpagina van de Sony Xperia XZ3.
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.