Google gaat vanaf nu alleen nog maar certificeringen uitgeven aan telefoons die op de nieuwste Androidversie draaien, Android Oreo. Een goede stap, maar dit betekent niet dat alle nieuwe telefoons nu gegarandeerd voorzien zijn van deze nieuwste software, lees hier hoe dat komt!
Er is de laatste tijd veel te doen over het updatebeleid voor smartphones. Heel veel grote fabrikanten van Androidtelefoons leggen hun eigen schil over het besturingssysteem, om de telefoons onderscheidend te maken qua gebruikservaring en uiterlijk. Als er een nieuwe Androidversie uitkomt, gaan de merken allemaal aan de slag om de eigen schil voor deze nieuwe versie te bouwen. Dit kost natuurlijk tijd, soms wel aan half jaar tot een jaar, en totdat deze nieuwe versie af is en wordt uitgerold, hebben de gebruikers dus een outdated besturingssysteem op hun telefoon staan waar nog niet de nieuwste functies in zijn verwerkt. Daar komt bij dat wanneer je niet over de nieuwste beveiligingspatches beschikt, je ook risico’s loopt wat betreft je privacy en beveiliging van je gegevens. Ook worden in de nieuwe versie van het besturingssysteem natuurlijk de meest recente bugs gefixt.
Android neemt maatregelen om de grote versplintering van het besturingssysteem te verminderen en om de telefoons van gebruikers beter te beveiligen. Android 8.0 Oreo is nu zeven maanden uit en vanaf nu geeft Google alleen nog een certificaat voor telefoons, die op deze nieuwste Androidversie draaien. Zonder dit certificaat kun je geen Google-apps gebruiken, zoals de Play Store, Gmail, YouTube, Google Maps of Google Drive.
Een kanttekening is wel dat fabrikanten ver voor de releasedatum deze licentie toegewezen kunnen krijgen. De maatregel betekent dus niet automatisch dat álle telefoons die nu gepresenteerd worden en uitkomen ook gegarandeerd op Android Oreo draaien, maar het zal niet lang zijn voordat alle nieuwe telefoons die al gecertificeerd zijn, op de markt zijn gebracht en er dus alleen nog maar ‘Android Oreo-telefoons’ worden geproduceerd.
De versplintering die we bij Android zien, is bijna afwezig bij Apple-toestellen die op iOS draaien. Omdat alle iOS-apparaten in beheer van Apple worden uitgegeven, is het makkelijker een streng updatebeleid te hanteren. Vandaag draait al 82,5% van alle Apple-producten op iOS11, de nieuwste versie van het besturingssysteem die in september werd gereleaset. Android Oreo werd in augustus uitgerold en draait deze maand nog maar op 4,6% van alle Androidapparaten. Door de maatregel van Google zal het marktaandeel van Android Oreo de komende maanden gelukkig flink stijgen, wat ons betreft wordt dat ook wel eens tijd.
Bronnen: Android Headlines, Androidics, Apteligent data, developer.android
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.