‹ Alle nieuwsberichten

Dit is er allemaal veranderd sinds het eerste mobiele gesprek

Dit is er allemaal veranderd sinds het eerste mobiele gesprek

Het was de afgelopen week precies 45 jaar geleden dat het eerste mobiele gesprek gevoerd werd. Martin Cooper was de gelukkige en mocht als eerste met de prehistorische Motorola DynaTAC 8000x (catchy naam) bellen. Wat is er in de afgelopen 45 jaar allemaal veranderd?

 

Het formaat

Tja, daar kunnen we écht niet omheen. Het toestel waarmee Cooper belde woog meer dan een kilo, had een hoogte van 23 centimeter en was ook nog eens 13 centimeter dik. Daar kreeg je dan een toestel voor waar je enkel en alleen maar mee kon bellen. Oh ja: het toestel was ook vier keer zo duur als de iPhone X.

Tegenwoordig zijn de telefoons gelukkig een stuk handzamer. Toch is er ook een trend gaande waarbij smartphones weer iets groter worden, dankzij de smallere schermranden is het ook mogelijk om grotere schermen te maken zonder dat de smartphones groter worden. Alle toestellen uit onze Top 10 Compact zijn sowieso een stuk handzamer dan de Motorola van 45 jaar geleden!

De accuduur

Het formaat van de Motorola DynaTAC 8000x werd voornamelijk veroorzaakt door de enorme accu die in het toestel zat. Daar kwam nog eens bij dat je met die accu maar 30 minuten kon bellen. Even snel opladen met Qualcomms QuickCharge was er ook niet bij: het opladen duurde maar liefst 10 uur.

Ook daar is inmiddels verandering in gekomen. We klagen wel eens wanneer onze smartphone het einde van de dag niet haalt, maar deze minicomputers hebben natuurlijk véél meer data te verwerken dan zijn voorganger met een véél grotere accu. Daar komt dan nog eens bij dat de toestellen dankzij slimme technologieën binnen een mum van tijd weer zijn opgeladen. Telefoons met écht krachtige accu’s vind je in onze Top 10 Accuduur.

Tja, wat niet eigenlijk?

Er zijn natuurlijk zó veel verschillen tussen de telefoon van 45 jaar geleden en die van nu, dat ze lastig te vergelijken zijn. Zo is onze telefoon tegenwoordig bijna een verlengstuk van onszelf. We spelen er spelletjes op, ze helpen ons via Maps op weg en we kunnen de hele dag appen en internetten. Zelfs de telefoons die geen internet hebben, zijn al veel uitgebreider dan destijds!

Bron: Androidworld

Meer nieuws over: