Sony staat bekend de snelle refreshments van toestellen en eigenlijk is het Mobile World Congress al jarenlang het podium voor de presentatie van nieuwe devices. Ook dit jaar is dat het geval, want de fabrikant heeft daar zijn Xperia XZ2 en XZ2 Compact getoond. Sony gebruikte al jaren het bekende Omnibalance-design en is daar nu vanaf gestapt. Maar of iedereen daar blij van wordt..?
Sony heeft zojuist de doeken van de nieuwe Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gehaald. Beide toestellen zijn voorzien van high-end hardware en de nieuwste snufjes. Wij hebben al uitgebreid met beide devices kunnen spelen en onze ervaringen lees je dan ook in deze hands-on. Als je Sony een beetje kent, heb je vast en zeker weleens gehoord van het Omnibalance-design, een designlanguage die het bedrijf al jaren gebruikt voor zijn smartphones. Kenmerken daarvan zijn de symmetrie en de wat hoekige vormen. Dit werd doorvertaald in de de gehele XZ-familie, dus ook bij de Compact-varianten. Bij deze twee nieuwe toestellen is daar compleet van afgeweken en wat scherpere hoeken hoef je dan ook niet te verwachten. Het draait deze ronde om bollingen en rondingen.
De XZ2 komt op de markt in het zilver, zwart en donkergroen en is niet meer zo snel te herkennen als een Sony-smartphone. Aan de voor- en achterkant wordt er gebruikgemaakt van Gorilla Glass 5, waarbij de afwerking erg spiegelend is. Verschillende concurrenten bieden ook toestellen die gemaakt zijn van dit materiaal en ik weet niet of het echt mijn smaak is. De vingerafdrukscanner is verplaatst naar de achterkant en was in de praktijk misschien wat te laag geplaatst, alhoewel een tijdje met het toestel rondlopen je ook vast en zeker laat wennen aan die positie. Het verplaatsen van deze scanner is gedaan, omdat de zijkanten geen plek meer bieden voor deze techniek, wat afgelopen jaren wel echt dé plek was voor Sony. Het toestel ligt dankzij de rondingen wel goed in de hand, maar kan niet geheel plat op de tafel worden gelegd, voor veel mensen toch een issue. Ook steekt de cameramodule iets uit, wat kans op beschadigingen met zich meebrengt.
Naast dit nieuwe design voor de XZ2 is er ook gekozen voor een scherm met een verhouding van 18:9, iets dat Sony nog niet eerder liet zien. Dankzij het wat langwerpige scherm kun je nog meer scherm in een behuizing proppen en ook is het handig om content te bekijken of tijdens het multitasken. Er wordt gebruikgemaakt van 2.5D-glas en er zijn nog steeds schermranden aanwezig, alhoewel die wel een stukje afgeslankt zijn ten opzichte van de XZ1. Al met al is het design misschien niet meer kenmerkend voor Sony en wat je daarvan moet denken is uiteraard aan jou.
De kleinere XZ2 Compact volgt het design van zijn grotere broer wel door onder andere een 18:9-scherm, dit keer met een diagonaal van 5 inch. Volgens Jules Pasteuning van Sony Mobile Nederland is het toestel hiermee ‘de kleinste smartphone voorzien van een 5 inch scherm’, wat erg mooi is natuurlijk. Ook bij dit toestel vinden we de vingerafdrukscanner op de achterkant, maar deze lijkt net wat beter gepositioneerd te zijn dan bij de XZ2. Ook de opzet van de camera en verschillende sensoren vind ik persoonlijk net wat mooier. In de verwachting dat het toestel was voorzien van een metalen achterkant of eentje van het bekende matte melkglas van de fabrikant viel dat wat tegen. De achterkant is namelijk opgetrokken uit polycarbonaat en dat voelde tijdens het uitvoerige gebruik niet altijd even fijn aan. In Nederland heb je als consument ook de keuze uit een zwarte en zilveren variant, terwijl er als derde variant een lichtgroene versie wordt uitgebracht.
Voor gebruikers van een high-end hoofdtelefoon met 3.5mm-poort is er ook slecht nieuws, want zo’n aansluiting is op beide toestellen niet meer te vinden. Geluid zul je moeten luisteren via de bijgeleverde adapter, een USB C-headset of via Bluetooth. Beide toestellen zijn voorzien van een microSD-kaartslot om het interne geheugen van 64GB uit te breiden, zijn waterdicht dankzij de IP68-certificering en hebben onder andere een fysieke sluiterknop aan boord om goed te kunnen fotograferen.
Verschil moet er zijn natuurlijk en de XZ2 bevat ten opzichte van zijn kleinere broertje dan ook verschillende interessante functies. Zo is dat toestel draadloos op te laden, terwijl de Compactversie dat niet kan en ook is er Dynamic Vibration System-functionaliteit aanwezig. Met deze functie kun je de trilmotor laten werken als je muziek luistert of een film kijkt. De intensiteit hiervan kun je instellen en zo kun je ‘voelen wat je ziet’, aldus Sony. We bekeken onder andere de trailer van de nieuwste Jumanji-film en het moet gezegd worden; het is een leuke functie, maar ook niet meer dan dat.
Beide toestellen bevatten een 18:9-display met een resolutie van 2160x1080 pixels, waardoor je nog beter kunt multitasken en meer info op je scherm kunt zien. Daarnaast zijn beide apparaten voorzien van stereospeakers, voorzien van S-Force front surround en dat is pretty awesome. Het luisteren van muziek of kijken van een filmpje brengt je net een stapje hoger en met het see, feel en hear-gedeelte van deze XZ2 en XZ2 Compact zit het dan ook wel goed. Qua processorkracht zit je met de beide toestellen bij de absolute top. De Qualcomm Snapdragon 845 voorziet de smartphones namelijk van de nodige power en dat betekent naast rauwe processorkracht ook goede prestaties op het gebied van de accu.
Op de achterkant vinden we een 19-megapixelcamera waarmee je weer plaatjes kunt schieten zoals je gewend bent. Een nieuwe mogelijkheid is dat je kunt filmen met 960 frames per seconde in een full HD-resolutie van 1920x1080 pixels. Bij de vorige generatie Sony’s was dat ‘slechts’ HD-resolutie. Uiteraard is de 3D Creator-mogelijkheid nog aanwezig, waarmee je een 3D-scan kunt maken van jezelf of een object en deze kunt gebruiken op social media. Sony kiest er dus niet voor om mee te gaan veel concurrenten die toestellen voorzien van twee camera’s op de achterkant. Vaak worden deze gebruikt om foto’s te maken, waarbij je kunt spelen met de scherptediepte, ook wel bokeh-effect genoemd. Andere fabrikanten kiezen weer voor zoommogelijkheden, zoals bijvoorbeeld Samsung met de Galaxy S9+ doet. Ook kun je met de XZ2-toestellen nu 4K HDR-beelden schieten, die je gelijk op de HRD-ready-displays kunt bekijken. Dit staat voor High Dynamic Range, oftewel beelden met hoog contrast.
Sony kiest er bij deze twee nieuwe toestellen die zijn gepresenteerd op het MWC 2018 dus voor een geheel nieuw design, wat je zal bekoren of juist niet: dat is persoonlijk. De uiterlijke veranderingen zijn namelijk geheel anders dan het jarenlange gebruikte Omnibalance Design. Zoals we van Sony gewend zijn, zijn de devices wel voorzien van krachtige hardware – evenveel RAM en opslag in de Compactversie is een fijn gegeven – en vernieuwende snufjes. Door de bolle achterkant liggen de toestellen in ieder geval wat fijner in de hand, maar of het altijd even praktisch is, is natuurlijk maar de vraag.
De adviesprijs van de Sony Xperia XZ2 bedraagt € 799,00 en het toestel zal vanaf 16 maart in drie kleuren te bestellen zijn. De XZ2 Compact moet € 599,00 opbrengen en zal ook vanaf die datum gepre-ordered kunnen worden. Uitlevering zou vooralsnog moeten plaatsvinden vanaf begin april. Beide toestellen zullen te verkrijgen zijn in het zwart, zilver en groen, waarbij de XZ2 donkergroen is en de Compactvariant een lichtgroene afwerking heeft.
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.