Er is vandaag veel aandacht voor een artikel van de Consumentenbond waarin staat dat de Samsung Galaxy S7 geen updates meer ontvangt. Hier lees je hoe de vork in de steel steekt en ook heeft Samsung een statement uitgegeven over dit bericht en hun updatebeleid.
Vandaag deed een artikel van de Consumentenbond veel stof opwaaien in telecomland. In het artikel werd klanten afgeraden om de Samsung Galaxy S7 of S7 Edge te kopen, omdat het niet zeker is dat je hierop nog software-updates krijgt vanaf maart 2018. Updates kunnen niet alleen zorgen voor nieuwe functies bij smartphones, maar beveiligingsupdates die regelmatig worden uitgebracht zorgen ervoor dat de gegevens in je telefoon goed beveiligd zijn. In Androidland is het de gewoonte dat een toestel in zijn levensduur wordt voorzien van twee grote updates van het besturingssysteem, maar ook dat is weer geen vast gegeven. Zo zijn er genoeg fabrikanten die één, of méér dan twee grote Androidupdates uitbrengen voor bepaalde toestellen. Waar je van uit kunt gaan is dat high-end devices simpelweg vaker en langer ondersteuning krijgen, dan midrangers of low-end smartphones.
Samsung laat het volgende weten, in reactie op het eerder genoemde artikel door de Consumentenbond:
"Wij garanderen consumenten dat wij onze smartphones tenminste twee jaar vanaf de productintroductie in Nederland met softwareupdates ondersteunen. Dat betekent niet dat we bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S7 in maart 2018 stoppen met de ondersteuning van softwareupdates. Zo hebben wij de Samsung Galaxy S6 uit 2015, S5 uit 2014 en S4 uit 2013 dit jaar van updates voorzien. De Samsung Galaxy S6 heeft begin december nog een update gehad."
De S7-serie is gepresenteerd op 21 februari 2016 en zoals Samsung zelf al in de reactie aangeeft, betekent dat niet zwart op wit dat updates vanaf 21 februari dit jaar zullen stoppen. De versie van het besturingssysteem van deze toestellen is momenteel Android Nougat, maar de update naar Android 8.0 lijkt ook uitgerold te gaan worden, hoewel dat nog niet officieel naar buiten is gebracht. Ook is het de gewoonte bij Samsung om nadat het gestopt is met die updates, nog wel een periode beveiligingsupdates en -patches uit te sturen.
Android Oreo 8.0 is de nieuwste versie van het besturingssysteem, maar in de periode van 4 tot en met 11 december 2017 draaide slecht 0,5% van de Androidapparaten op deze versie van het besturingssysteem. De voorlaatste versie (Android 7.0 Nougat) was te vinden op 23,3% van de devices en het grootste deel van de Androidtoestellen is nog voorzien van Android 6.0 Marshmallow. Android is dus erg versplinterd, ook omdat de vele fabrikanten met Androidtoestellen allemaal tijd nodig hebben voor de ontwikkeling van hun eigen schil bij een nieuwe Android-versie.
Bronnen: Consumentenbond en Samsung
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.