Het lijkt zo makkelijk: je telefoon ’s nachts opladen. Wanneer je slaapt gebruik je je telefoon toch niet en als je dan weer wakker wordt, is de batterij helemaal opgeladen. Handig toch? Nou nee, verzekeraars en de brandweer raden je aan dit niet te doen. Waarom dat is, lees je in dit artikel.
Het Verbond van Verzekeraars heeft hun jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden gepubliceerd. In dit rapport wordt duidelijk dat brand door apparaten een steeds meer voorkomende oorzaak is voor woningbranden.
Uit het rapport blijkt dat de helft van de woningbranden wordt veroorzaakt door elektronische apparaten. Hier vallen natuurlijk ook andere apparaten onder dan alleen smartphones, maar toch ziet het Verbond van Verzekeraars vooral smartphones als een gevaar voor de brandveiligheid.
Telefoons worden namelijk vaak ’s nachts, uit het zicht, opgeladen. Sommige mensen leggen hun toestel zelfs in hun bed tijdens het opladen. Je toestel kan dan tijdens het laden zijn warmte niet meer kwijt dankzij de isolerende werking van het bed, waardoor het risico op oververhitting en brand toeneemt.
Het verbond van Verzekeraars noemt ook goedkopere stekkers van andere merken dan het toestel als boosdoener: deze leiden sneller tot oververhitting. Met name voor goedkope laders uit het buitenland wordt gewaarschuwd: in Nederland verkochte laders vallen namelijk onder toezicht van de NVWA, die de laders af en toe controleert en beoordeelt op veiligheid. Dit is niet het geval bij laders buiten de EU.
Ten eerste raden we je toch aan om je toestel niet ’s nachts op te laden terwijl je slaapt en hem al helemaal niet in je bed te leggen. Het is natuurlijk vervelend dat de accu van je toestel niet 100% vol is als je wakker wordt, maar met de snelladers van tegenwoordig zijn de meeste smartphones in een mum van tijd weer vol en laad je je toestel tijdens het snoozen op. Ook gaat je accu waarschijnlijk langer mee als je hem niet de hele nacht aan de oplader laat liggen.
Ook raden we je aan de officiële lader te gebruiken met het merk van je smartphone. De meeste toestellen worden ook geleverd met een oplader. Mocht dat nu niet het geval zijn, of ben je hem kwijtgeraakt? Zorg er dan in ieder geval voor dat je je lader in Nederland aanschaft, zodat je zeker weet dat deze is goedgekeurd door de NVWA.
Ben je nog benieuwd naar wat nu wel goed voor je accu is en wat niet? In dit artikel leggen we uit wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat je accu zo lang mogelijk in topconditie blijft!
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.