Waar kinderen vroeger buiten speelden en in bomen klommen, spelen ze nu vaker spelletjes op hun smartphone. Een duurdere hobby dan in bomen klimmen. Als ouder komen de kosten van de eerste telefoon van je kind in veel gevallen bij jou terecht. Welke keuzes kun je maken om te zorgen dat de kosten hiervan binnen de perken blijven?
Een groot deel van de klas heeft inmiddels zijn eerste smartphone en je hebt besloten dat je kind daar inmiddels ook aan toe is. Niet alleen om erbij te horen, maar het geeft ook een veiliger gevoel wanneer ze in hun eentje naar school of sport fietsen. Bij de aanschaf van de eerste smartphone van je kind komt best wat uitzoekwerk kijken. Hoe doen andere ouders dit, en hoe zorg je dat je je niet scheel betaalt aan het smartphonegebruik van je kind?
Uit onderzoek van het Nibud in opdracht van Belsimpel.nl blijkt dat 75 procent van de Nederlandse ouders betaalt voor het smartphonegebruik van hun kroost. 11 procent van de kinderen betaalt het gebruik van de smartphone zelf en de overige 14 procent geeft aan dat de kosten gedeeld worden tussen ouder en kind. De kans is dus groot dat als jouw kind zijn/haar eerste telefoon krijgt, jij voor de kosten van het gebruik opdraait. In dit artikel lees je hoe je zorgt dat de kosten hiervan niet de spuigaten uitlopen.
De eerste belangrijke vraag is: kies je voor prepaid, of voor een abonnement? Het voordeel van prepaidtegoed is dat je kind geen buitenbundelkosten kan maken, wanneer het tegoed op is, is het ook echt op en kan er niet meer gebeld, ge-smst en ge-appt worden. Daar zit ‘m ook gelijk het nadeel: wanneer ze al het tegoed hebben verbrast aan surfen of bellen met vrienden, kunnen ze jou ook niet meer bereiken.
Het voordeel van een abonnement is dat de kosten elke maand gelijk zijn, en dat de kosten per MB of minuut in de meeste gevallen lager zijn dan bij prepaid. Ook kun je buiten je bundel vaak blijven bellen en surfen. Zo heeft je kind geen excuus om je geen appje te sturen wanneer hij/zij later thuis is. Het nadeel van een abonnement is dan weer dat je soms met hoge buitenbundelkosten te maken kunt krijgen.
Uit het onderzoek van Nibud blijkt dat de verhouding van ouders die kiezen voor prepaid redelijk gelijk opgaat met het gedeelte dat een abonnement afsluit voor hun kind. 44% van de ouders geeft zijn kind namelijk een prepaid simkaart en 46% sluit een abonnement af voor hun kind(eren). De overige 10% procent van de ouders zorgt ervoor dat hun kind alleen via Wifi verbinding kan maken met het internet.
Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat een groot deel van de Nederlandse ouders duidelijke afspraken met hun kinderen heeft gemaakt over kosten buiten de bundel. Zo betaalt 1 op de 3 kinderen deze extra kosten zelf. De helft van de ouders geeft ook aan dat het niet mogelijk is voor hun kind om over de bundel heen te gaan, bijvoorbeeld door een belplafond. Slechts in 6 procent van de gevallen zijn er geen afspraken gemaakt over de kosten die buiten de bundel zijn gemaakt, hier is het dus niet duidelijk wie voor eventuele extra kosten opdraait.
Bij de keuze voor provider is het ook goed te overwegen welke providers extra handig zijn voor een abonnement voor je kind. Zo kun je bij KPN, wanneer je binnen één huishouden 2 KPN-abonnementen hebt, onderling MB’s delen. Dan kun je er dus voor kiezen om je kind een abonnement te geven zonder mobiele data (maar wel met een aantal belminuten en sms’jes) en af en toe een paar MB’s aan ze geven. Provider hollandsnieuwe biedt de mogelijkheid om een belplafond in te stellen en laat het je weten wanneer je tegoed bijna op is. Ook heb je bij deze provider alles uit één bundel: 1 MB staat gelijk aan 1 belminuut of sms. Zo houd je het overzichtelijk en dit is ook erg handig als het gebruik per maand verschilt, wat vaak het geval is bij kinderen.
Er komen dus veel beslissingen bij kijken om te zorgen dat je kind zijn/haar telefoon kan gebruiken, en dan hebben we het nog niet eens over de telefoon zelf gehad! Welke specificaties heeft je kind echt nodig, en welke gaat hij/zij toch nooit gebruiken? Om je een stukje op eind te helpen, heeft Belsimpel.nl een telefoon uitgezocht die zeer geschikt is als eerste telefoon voor je kind, namelijk de Alcatel A3. We geven er hier maar liefst zes van weg, als jij op onze Facebookpagina onder dit bericht aangeeft hoe je het smartphonegebruik van je kind zou regelen en welke afspraken je met je kind maakt.
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.