Google kondigde afgelopen Google I/O conferentie weer een hele hoop interessante ontwikkelingen en functies aan. De aankondigingen volgden grotendeels het thema van de nieuwe ‘kerntaak’ van Google: het organiseren van informatie.
Google heeft gedurende het ontwikkelaarsfestival, Google I/O 2017, laten zien dat het bedrijf een toekomst ziet in software die zelf kan leren. Artificial intelligence, ook wel bekend als AI, is een toepassing van dit soort technologie. Tijdens de presentatie liet Google zien hoe zij kunstmatige intelligentie gaan implementeren in hun applicaties en diensten. Een reden om écht enthousiast te worden is dat veel van die functies nu al naar de gebruikers komen! Zo is de Google Assistent service uitgebreid en komt het naar iOS en is AI geïmplementeerd in meerdere dagelijkse applicaties. Google Assistant is per direct beschikbaar voor iOS als losse applicatie. Wel is het zo dat niet alle functies die gebruikt kunnen worden op Android beschikbaar zijn voor iOS, wat te maken heeft met beperkingen vanuit Apple.
Een nieuwe functie die wij erg leuk vinden heet Google Lens. In de presentatie van Google Lens liet het bedrijf zien dat ze in staat zijn om smartphones indrukwekkende analyses te laten maken via hun camera's of afbeeldingen. Zo kan Google Lens je bijvoorbeeld vertellen op wat voor soort bloem de camera van je toestel gericht is. Ook is het mogelijk om op een soortgelijke manier informatie over een bedrijf of restaurant te krijgen. Wat misschien nog wel revolutionairder is, is dat Google Lens zelfs actie kan ondernemen gebaseerd op wat het ziet. Zo hoef je bijvoorbeeld nooit meer onder iemands bureau te kruipen om een wifi-wachtwoord over te nemen van een router. Je wijst nu simpelweg je smartphone met Google Lens richting de inloggevens en de slimme software voert het automatisch in. Handig!
Het kan nogal lastig zijn om bij te houden welke foto’s het bewaren waard zijn of welke plaatjes leuk zijn om te delen met vrienden en familie en welke niet. Daarom komt Google nu met Suggested Sharing en Shared Libaries. Deze software herkent je contacten in je foto’s en kan bepalen of ze goed gelukt zijn. Zo bespaart het je veel moeite en vergeet je nooit meer om je leukste foto’s te delen! Met Shared Libraries maakt Google het mogelijk om je foto’s automatisch te delen. Het is vaak niet de bedoeling dat elke foto die je maakt gelijk met al je contacten wordt gedeeld. Daarom heb je met Shared Libraries de mogelijkheid om per persoon te bepalen welke foto’s je met wie deelt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat alle foto’s van iemand automatisch worden gedeeld met die persoon.
Google maakte op dit evenement ook bekend te komen met Android Go, een speciale en afgeslankte variant van het bekende besturingssysteem. Dit kan gebruikt worden op smartphones in het echte budgetsegment die het moeten stellen met 1GB aan werkgeheugen. Google liet weten dat Android Go al goed moet werken op toestellen met 512MB aan geheugen. Mobiel datagebruik is door de gebruiker beter te beperken, checken en in de gaten te houden. Daarnaast zijn verschillende applicaties minder belastend voor het systeem, wat ervoor zorgt dat het besturingssysteem met minimale specificaties goed kan functioneren. Android Go zal in 2018 daadwerkelijk worden gelanceerd, maar niet alleen op exclusieve markten. Volgens Google wordt Go uitgebracht voor alle toestellen met 1GB RAM of minder.
Google heeft op de I/O ook de tweede preview-versie van Android O uitgebracht, waar de eerste al eind maart werd gereleased. Dit is de eerste bètavariant die uit is gebracht via het officiële Android Beta-programma. Verschillende nieuwigheden van Android O werden ook getoond op de ontwikkelaarsconferentie. Het wordt mogelijk om notificaties van bepaalde applicaties te kunnen inzien, door even op het icoontje te klikken. Ontwikkelaars kunnen ervoor zorgen dat hun icoontjes aanpasbaar worden. De vorm kan dan verschillen, aangezien de achtergrond van het icoon aangepast kan worden. Zo kun je dus snel de gehele look van een homescreen veranderen door te kiezen voor vierkante of juist ronde icoontjes.
Een andere nieuwe functie binnen Android O is picture in picture, ook wel PIP genoemd en misschien bekend van jouw televisie. Hiermee is het mogelijk om applicaties te tonen, terwijl je bezig bent in een andere applicatie. Zo kun je bijvoorbeeld een Netflix-filmpje kijken, terwijl je via het internet opzoekt wat het verhaal er precies van is. De tijd die het kost om een Androidapparaat op te starten is ook drastisch verkort, volgens Google tot wel twee keer sneller ten opzichte van Android Nougat. Daarnaast zien we nog verschillende andere nieuwigheden, zoals het automatisch kunnen laten invoegen van gegevens bij bijvoorbeeld applicaties of websites (nooit meer wachtwoorden of e-mailadressen intikken?) en het beperken van achtergrondprocessen, wat een betere accuduur oplevert.
In de aankomende tijd zullen we nog enkele van deze previewversies gaan zien voor Android O en Google heeft laten weten dat de definitieve versie van de nieuwe Androidversie uitgerold zal worden vanaf het derde kwartaal van dit jaar. Een tipje van de sluier over de volledige naam van Android heeft Google nog niet opgelicht. Volgens onze poll die we vorige week hielden op Twitter, wordt de volledige naam Android Oreo. Op die optie werd 38% van de stemmen uitgebracht, maar wat denk jij?
Bron: Androidworld, Tweakers
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.