Op een groots evenement in Parijs heeft smartphone-gigant Huawei de nieuwe lijn met P30-toestellen gepresenteerd. Deze nieuwe serie bestaat tot nu toe uit de P30 Pro en de P30 in verschillende kleuren en varianten qua opslag. Wij waren erbij en onze eerste indrukken vanuit Parijs lees je hier!
Je hebt ons vast en zeker gevolgd via Instagram, Facebook & Twitter om zo al onze avonturen in Parijs met de Huawei P30-lancering te checken. We hebben de aankondiging bijgewoond vanuit het Paris Convention Center en uiteraard hebben we de devices ook uitgebreid kunnen testen en de P30'ers alvast onder de loep kunnen nemen! Zoals we de laatste tijd steeds vaker zien zijn deze toestellen naast het standaard ‘zwart’ in verschillende kekke kleuren te krijgen. De P30 én P30 Pro hebben nog een Aurora-variant, die een mix tussen blauw en paars biedt, en een Breathing Crystal-versie die het Noorderlicht zou moeten weerkaatsen, namelijk in de kleuren blauw en groen. Die laatste variant is wat bekender als Twilight en die laatste kleur spreekt mij enorm aan op de P30.
De achterkant is natuurlijk van glas, maar het toestel is minder spiegelend en vingerafdrukgevoelig dan dat ik van tevoren had verwacht. Het is geen geheel matte finish, meer iets er tussenin. Naast deze drie kleuren heeft is de P30 Pro ook nog in het Amber Sunrise te krijgen, dit is een soort kleurengradiënt tussen rood en oranje, met een flinke nadruk op oranje. Dit klinkt op papier misschien niet zo interessant, maar in het echt is deze variant een échte eyecatcher. Qua design verder is de P30 natuurlijk iets kleiner dan de P30 Pro, wat mij betreft écht een mooi formaat. Zeker niet te klein, maar gewoon goed met één hand te bedienen. De P30 Pro is groter, en voelt dan ook een stuk zwaarder. Tóch ligt dit toestel ook goed in de hand, en dat komt door de afgeronde zijkanten, zowel aan de voor- als achterkant.
Op de achterkant zien we bij beide toestellen een uitgebreid arsenaal aan camera's. De P30 heeft drie camera’s aan boord, terwijl er bij de Pro nog een vierde 3D-sensor te vinden is. De P30 Pro heeft trouwens een soort vierkante periscopische sensor om flink mee in te zoomen. Dat heb ik natuurlijk meteen even getest, en de resultaten liegen er niet om. Ik zag in de verte een straatnaambord dat ik met eigen oog niet meer kon lezen. Even 10 keer inzoomen met de P30 Pro et voilà, volledig leesbaar! Ik weet niet of ik dit in real life veel zal gebruiken, maar tóch vind ik het een mooie toevoeging.
Ook leuk is de groothoeklens die op beide toestellen zit. Deze kan natuurlijk gebruikt worden om foto’s met een brede hoek te maken, maar je kunt deze lens ook gebruiken om objecten die juist heel dichtzij zijn te fotograferen, iets wat ik al jaren erg interessant vind. De ideale afstand is 2,5cm en Huawei gebruikt hiervoor kunstmatige intelligentie. Normaal gesproken zou zo’n foto erg wazig zijn, maar nu kun je van alles fotograferen tot in detail, heel tof! De Pro bevat ook een ToF-sensor, wat staat voor Time of Flight. Hiermee kan het toestel diepte meten, wat weer gebruikt kan worden voor het maken van foto's met een bokeh-effect. Gemaakte foto's zien er prima uit en hieronder is dan ook een prachtige foto te vinden gemaakt met de Huawei P30 Pro in hartje Parijs.
In Parijs hebben we ook in de avond de camera kunnen testen en ook daarbij zijn de plaatjes van goede kwaliteit, alhoewel het wel wat vaker hit-and-miss is. Als je iets beweegt bijvoorbeeld dan kan er wat onscherpte te zien zijn. We hebben een rondvaart gedaan op de Seine en zodoende de mooie verlichte gebouwen aan de oevers kunnen fotograferen, maar ook hier hiervan heb ik een voorbeeld toegevoegd van het icoon van Parijs, de Eiffeltoren.
Qua beeld en geluid zijn de P30 en P30 Pro echt prima te noemen. De displays zijn fel, bieden hoge resoluties en zien er al met al echt prachtig uit. Dat komt door de gebruikte OLED-technologie, waardoor je ook ook diepe zwartwaarden ziet. Beide toestellen hebben één speaker aan de onderkant, maar de Pro maakt ook gebruik van Acoustic Display-technologie. Dit betekent dat het geluid via trillingen door het display worden afgespeeld, en dit werkt al met al aardig goed! De sound is hard genoeg en klinkt gewoon goed.
De displays worden omringd door dunne schermranden. De P30 heeft gewoon een platte voorkant, alhoewel er wel gebruik is gemaakt van 2.5D-glas met een lichte afronding. De Huawei P30 Pro heeft echt een afgerond display, zoals we die kennen van de Mate 20 Pro van een paar maanden terug. Beide telefoons hebben ook een waterdruppelnotch bovenin. Deze inkeping maakt natuurlijk plaats voor de enkele frontcamera, en ik moet zeggen, hij stoort mij totaal niet. Huawei is afgestapt van de geavanceerde 3D-sensor aan de voorkant, die je gezicht met behulp van infrarood scande, wat ook werkte in het donker. Persoonlijk vind ik de keuze bij de P30-lijn veel mooier, met een kleine inkeping aan de bovenkant van het display en niet zo'n grote variant.
Beide toestellen hebben trouwens een platte boven- en onderkant. In theorie kun je de toestellen dus rechtop op je bureau neerzetten. Onderop heeft de P30 een 3,5mm-poort voor je oordopjes, wat wat mij betreft in elke telefoon aanwezig mag zijn. De P30 Pro heeft dit niet, maar compenseert dit gemis met een infraroodsensor aan de bovenzijde. Een grappige keuze wat mij betreft, en wellicht nog eens handig als je de afstandsbediening voor je TV kwijt bent.
In zowel de Huawei P30 als de P30 Pro wordt gebruikgemaakt van een optische vingerafdrukscanner die onder het display is verwerkt. Deze scanner werkt door middel van een camera die in het toestel is verwerkt, die snel een foto maakt van jouw vingerafdruk en deze vergelijkt met jouw opgeslagen vingerafdruk. Dit werkt in de praktijk prima, net zoals bij bijvoorbeeld de Huawei Mate 20 en zorgt ervoor dat je het toestel snel kunt unlocken. Wel is het zo dat bij deze variant van vingerafdrukscanners het nodig is om veel licht op de vinger te laten schijnen, wat er in de praktijk voor zorgt dat het niet altijd even fijn is aan de ogen. Onder andere in bed kan dit wat té fel zijn, maar dat is ook bij toestellen met zulke scanners van de concurrentie te zien.
Qua prestatievermogen zijn beide telefoons uitgerust met dezelfde processor, namelijk de bekende Kirin 980-chip die ook in verschillende andere toestellen van Huawei te vinden is. De prestaties daarvan zijn dus al bekend en daar is niks op aan te merken. Qua rauwe processorkracht kun je makkelijk de zwaarste apps en 3D-games aan. Daarnaast is er veel werkgeheugen aanwezig in de toestellen, namelijk 6GB bij de P30 en 8GB bij de P30 Pro. In de tijd dat ik beide toestellen heb mogen gebruiken verliep alles snel en soepel. Beide varianten hebben minimaal 128GB aan opslaggeheugen, de Pro is daarnaast in verschillende kleuren ook als 256GB-variant te verkrijgen. Net als bij de Mate 20-serie is dit uit te breiden met een NM-geheugenkaartje, wat mij betreft een fijne toevoeging, alhoewel ik wel liever een 'normaal' microSD-kaartslot had gezien.
De telefoons hebben een grote accu, waar je makkelijk de dag mee doorkomt en dat is natuurlijk iets waar ik nu nog niet al teveel over kan zeggen. De P30 is uitgerust met een accu van 3650mAh, terwijl de P30 Pro een 4200mAh-accu aan boord heeft. Ze zijn beide snel op te laden via Huawei’s SuperCharge, maar de Pro kan nog wel echt een stuk sneller opladen. Daarnaast kun je de Pro-variant ook op een draadloos oplaadstation leggen, om hem zo op te laden, handig voor bijvoorbeeld werk of in de auto. De P30 heeft dit niet, voor sommigen zal dit misschien een gemis zijn, ik lig er niet wakker van.
Na al het bovengenoemde kan ik stellen dat Huawei twee zeer sterke telefoons op de markt heeft gebracht. De P30 is strak en krachtig toestel die ik iedereen kan aanraden, wat kleiner is qua formaat dan de P30 Pro, maar wel wat features mist. Zo kun je 'slechts' 5x inzoomen in plaats van 10x en er is geen 256GB-variant op de markt. Daarnaast mis je een infraroodsensor, maar kun je wel weer muziek luisteren via de 3,5mm-poort. Daarnaast zijn er natuurlijk verschillen te zien tussen de camera's en het design. De prijs van de P30 staat dan ook ruim onder die van de P30 Pro, die op de meeste vlakken het beste te bieden heeft. Al met al zijn die twee interessante nieuwe P30-toestellen, waar Huawei met recht trots op mag zijn!
Je kunt alle P30-varianten vanaf nú al bestellen op onze website. Als je de P30 of P30 Pro nu alvast bestelt dan heb je ook recht op prachtige producten! Bij de Huawei P30 krijg je namelijk een Sonos One speaker ter waarde van €229 cadeau als je deze vóór 8 april bestelt. Bij de Huawei P30 Pro krijg je tijdens de pre order-periode dezelfde Sonos One-speaker cadeau, maar je krijgt er ook nog een Huawei Wireless Charger bij. Zo kun je je nieuwe Huawei-smartphone draadloos opladen. Samen hebben deze producten een waarde van €289. Goede deal dus! Beide pre-orderacties lopen van 26 maart tot en met 7 april 2019. Vervolgens heb je tot en met 7 mei 2019 de tijd om alle benodigde gegevens op te sturen.
Zoek jij jouw ideale Huawei P30-toestel, check dan onderstaande links:
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.