Apple presenteerde vorige week een drietal nieuwe iPhones. De Amerikaanse fabrikant kwam met een verrassing en presenteerde in plaats van de iPhone 7S en 7S Plus, de iPhone 8 en 8 Plus. Als kers op de taart werd de iPhone X onthuld, het eerste toestel met OLED-paneel en randloos design. Maar wat zijn de verschillen tussen deze smartphones en de voorgangers?
Geen iPhone 7S en 7S Plus dus deze ronde, maar er is gekozen voor de iPhone 8 en 8 Plus. Waarom Apple daar exact voor gekozen heeft, is niet helemaal duidelijk, maar daar is wel een goede reden voor te bedenken. De S-generaties van iPhones beschikte voorheen namelijk over een zelfde behuizing als zijn voorganger, maar dat is nu niet het geval. De iPhone 8 en iPhone 8 Plus zijn voorzien van een achterkant van glas, waar dat bij de iPhone 7 en 7 Plus nog metaal was. Het grootste voordeel hiervan is dat je de iPhone 8's nu draadloos op kunt laden. Het uiterlijk is dus iets anders dan dat van de voorgangers en dat zou de reden kunnen zijn voor Apple om niet te kiezen voor de naam 7S en 7S Plus.
Naast het vernieuwde uiterlijk is natuurlijk de binnenkant flink aangepakt. Zo is er een eigen Apple A11 Bionic-chipset aanwezig, die voorzien is van zes rekenkernen. De A10-processor die nog in de iPhone 7 en 7 Plus werd gebruikt, heeft vier rekenkernen. De nieuwe A11 gebruikt twee rekenkernen voor intensieve taken, waarbij de overige vier kernen worden gebruikt voor de wat minder intensieve handelingen. Ook nieuw is dat Apple gekozen heeft voor een eigen videochip in de iPhone 8 en X-lijn, die betere prestaties levert op het gebied van rekenkracht en ook nog eens een stuk energiezuiniger is. Apple zet bij deze nieuwe generatie ook flink in op Augmented Reality en heeft de toestellen voorzien van een nieuwe gyroscoop en accelerometer.
Resoluties en diagonalen van de schermen zijn hetzelfde als hun voorgangers en dat betekent een 4.7-inchscherm voor de iPhone 8 met een resolutie van 1334x750 pixels en een 5.5-inchscherm met 1920x1080 pixels voor de iPhone 8 Plus. Wel is de TrueTone-technologie naar deze iPhones gebracht, al bekend van verschillende iPads. Dit zorgt ervoor dat de kleuren van het display worden aangepast aan het omgevingslicht waarin je je bevindt, wat comfortabeler is voor de ogen. Apple heeft er ook voor gekozen om de instapmodellen te voorzien van 64GB opslag, waar dat vorig jaar nog 32GB was. En voor het eerst in Apple iPhone: er is onder Bluetooth 5.0 aanwezig.
Ten slotte zijn er verschillende verbeteringen op het gebied van de camera doorgevoerd. De iPhone 8 beschikt nog steeds over een sensor met een resolutie van 12 megapixels, maar deze is wel vernieuwd en beschikt onder andere over een snelle autofocus. Er kan gefilmd worden in een 1080p-resolutie met 240 frames per seconden of met 60fps in een 4K-resolutie. De Apple iPhone 8 Plus is weer voorzien van een dubbele camera, zoals ook bij de 7 Plus het geval was, maar ook deze sensoren hebben verschillende vernieuwingen doorgaan. Zo kun je met Apple Portrait Lightning de belichting aanpassen bij foto's die je maakt van personen.
Vanwege het jubileum, de iPhone bestaat tien jaar (!), heeft Apple ook de iPhone X gepresenteerd op het evenement op 12 september 2017. De naam van het toestel wordt dan ook uitgesproken als 'iPhone 10'. Dit toestel beschikt als eerste Apple iPhone over een OLED-display en daarbij is er gekozen voor een geheel ander design dan de vorige generatie iPhones, of de nieuwe iPhone 8 en 8 Plus. Dit jubileumtoestel valt dus echt op! Zo is er geen vingerafdrukscanner meer aanwezig op de voorkant van het toestel, maar deze is ook niet in het scherm verwerkt of op de achterkant te vinden. Apple heeft de vingerafdrukscanner vervangen en zet volledig in op Face ID. Door middel van infrarood en de frontcam wordt er voor het ontgrendelen een 3D-opname gemaakt van het gezicht van degene die hem vasthoudt, waarbij 30.000 polygonen worden gebruikt. Zo ontgrendelt het toestel razendsnel en volgens Apple is deze beveiliging vele malen beter en betrouwbaarder dan via een vingerafdruk. Deze camera aan de voorkant heeft een resolutie van 7 megapixels en kan ook worden gebruikt om Animoji's te maken, geanimeerde poppetjes die je kunt gebruiken in verschillende apps. Je kunt met deze telefoon dus de lachende drol, of de eenhoorn, uit WhatsApp animeren en je eigen gezichtsuitdrukking aan laten nemen!
Ook bij dit model zien we opslagvarianten van 64GB en 256GB en er is dus gekozen voor een OLED-paneel, wat Apple gedoopt heeft tot Super Retina-display. Dit type panelen staan bekend om hun goede zwartwaardes, prachtige kleuren, kijkhoeken en hoge contrast. De hoge resolutie van 2436x1125 zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat geen enkele individuele pixel te zien is. De voorkant van de iPhone X bestaat nagenoeg alleen maar uit scherm, alhoewel de schermranden wel iets breder zijn dan bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8. Ook is het scherm om de frontcamera en bijbehorende sensoren geplaatst. In deze 'oren' aan de bovenkant van het scherm zie je onder andere informatie over het netwerk, gemiste oproepen of andere notificaties. Ondersteuning voor HDR10 en Dolby Vision-materiaal is ook aanwezig, waardoor je optimaal kunt genieten van het display.
Qua hardware zien we ook de nieuwe Apple A11 Bionic-chipset en op de achterkant is een dubbele camera geplaatst, die beide een resolutie hebben van 12 megapixel. Beide sensoren zijn voorzien van optische beeldstabilisatie en één van de sensoren bevat een telelensje, waardoor je wat moet kunnen zoomen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je foto's. Ook deze iPhone is voorzien van een glazen voor- en achterkant, waardoor de iPhone X ook draadloos opgeladen kan worden. Verschil in prijzen van de toestellen is ook te zien. De prijzen liggen namelijk hoger dan die van de iPhone 7 en 7 Plus uit 2016.
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.