Preventie Waterschade

Preventie Waterschade

Waterschade is alle schade veroorzaakt door vloeistoffen of waterdamp in jouw toestel. Waterschade is de ergste schade die een telefoon kan oplopen. De gevolgen hiervan zijn namelijk het grootst in vergelijking andere soorten schade. De garantie dekt deze schade bovendien niet. Sony is een fabrikant die meerdere smartphones ontwikkelt die waterbestendig zijn, bekijk daarom eens de Sony toestellen op Belsimpel. Toestellen die waterdicht zijn, krijgen altijd een IP-certificering mee. Bekijk dus goed welke IP-certificatie een smartphone heeft. In deze top 10 lijst staan de tien beste waterdichte telefoons. Daar vind je ook meer uitleg over de IP-codes.

Een aantal voorbeelden van vloeistoffen zijn:

  • Water;
  • Zweet;
  • Olie;
  • Speeksel.

Als er vloeistoffen in je toestel komen, dan merk je soms direct het effect, maar de gevolgen zijn soms ook pas na enige tijd te merken.

Er kunnen drie reacties ontstaan die schadelijk zijn voor uw telefoon.

  1. Corrosie;
  2. Kortsluiting;
  3. Oververhitting.

Een aantal situaties waarin uw toestel in aanraking kan komen met een vloeistof:

  • Je telefoon gebruiken tijdens een flinke regenbui;
  • Je telefoon per ongeluk in het toilet laten vallen
  • De zee of het zwembad induiken met je toestel nog in je zwembroek.
  • Een glas water of kop koffie omstoten over je telefoon.
  • Fietsen door de regen met de telefoon in je broekzak.

Waterdamp is een gas wat je niet ziet. Pas door condensatie verandert de waterdamp in vloeibaar water dat schade kan aanbrengen.

Een aantal voorbeelden van schade door waterdamp:

  1. Het toestel is aanwezig in een vochtige ruimte. Bijvoorbeeld de badkamer. De waterdamp trekt in het toestel en na het douchen koelt het af in de badkamer waardoor de waterdamp binnenin het toestel condenseert tot water.
  2. Het toestel warmt snel op vanuit een koude omgeving. Het toestel lag de hele nacht in de koude auto waardoor deze flink is afgekoeld. Leg je het toestel de volgende ochtend dan direct aan de oplader of in een warme ruimte dan warmt het toestel snel. Hierdoor condenseert de waterdamp in het toestel tot water.
  3. Het toestel zit samen met een koude fles drank in een tas. Hierdoor koelt het toestel snel af. Als je het toestel uit de tas haalt warmt hij weer op en kan er condensatie van de waterdamp in het toestel optreden.

Drie tips om waterschade te voorkomen:

1. Koop een hoesje.

Een hoesje zorgt voor extra bescherming in een regenbui of vochtige omgeving. Controleer of het hoesje gemaakt is van waterafstotend materiaal. Bekijk hier welke beschermhoesjes Belsimpel verkoopt.

2. Houd je toestel droog.

Zorg dat je toestel niet het risico loopt om in aanraking te komen met vloeistoffen.

3. Vermijd vochtige ruimtes.

In vochtige ruimtes kan er waterdamp in je toestel komen, vervolgens is de condensatie schadelijk voor je toestel.



Heeft jouw telefoon toch waterschade opgelopen? Bekijk hieronder de stappen die de schade beperkt houden:

1. Zet je telefoon direct uit.

Zet het toestel direct uit om verdere schade te voorkomen. Elektriciteit in combinatie met water versnelt corrosie en de kans op kortsluiting en oververhitting vergroot. Probeer de telefoon ook niet op te laden de komende dagen.

2. Verwijder de accu en simkaart.

Haal de accu direct uit het toestel, als dat mogelijk is.. Zo sluit je uit dat er elektriciteit door het toestel stroomt. Haal ook altijd de simkaart uit de telefoon, om te voorkomen dat er schade aan de chip ontstaat.

3. Pak het toestel in met silica gelzakjes.

Deze zakjes zijn zeer vocht absorberend en trekken dus het vocht uit je toestel. De zakjes moeten het toestel volledig bedekken. Heb je deze zakjes niet in huis? Bekijk dan de volgende tip!

4. Leg het toestel in een bak met ongekookte rijst.

Rijst trekt, net als de silica gelzakjes, het vocht uit het toestel. Leg het toestel in een bak met rijst en dek hem minstens 24 uur volledig af met rijst, en liefst zelfs 72 uur. Rijst kan wel vlekjes op je telefoon achterlaten. Zet de bak rijst met de telefoon niet in de zon en probeer je telefoon tussentijds niet aan te zetten.

5. NIET in de oven of magnetron, op de verwarming of föhnen!

Droog je telefoon NIET in de oven of magnetron. Dit verergert de schade aan het toestel! Ook de telefoon op de verwarming leggen of föhnen kan ervoor zorgen dat er nog meer schade ontstaat. Door de warmte zetten interne elementen namelijk uit, waardoor het water naar andere plekken verplaatst.