Mobiel Internet is in heel Nederland te gebruiken, zodat je niet afhankelijk bent van bijvoorbeeld hotspots. Met mobiel internet surf je dus overal op het internet zoals je dat thuis gewend bent. Onderweg of op een andere locatie dan thuis of op kantoor, werk je zonder problemen gewoon door. Beginnen met mobiel internetten is net zo eenvoudig als het inpluggen van een USB-stick.
Regelmatig je e-mail checken, het laatste nieuws lezen of grote bestanden downloaden? Op weg naar je werk, op je vakantiebestemming of gewoon in je eigen tuin: met mobiel internet kan het waar en wanneer je maar wilt. De verschillende abonnementen vergelijk je hier met elkaar. Op dit moment zijn er al meerdere betaalbare abonnementen zonder datalimiet. Zo betaal je achteraf nooit bij voor gebruik buiten je bundel.
Wat heb je nodig om mobiel te internetten met een laptop?
Een USB-modem of mobiele netwerkkaart voor in je laptop;
Met name het USB-modem is uitermate gebruiksvriendelijk door de ingebouwde drivers. Het USB-modem installeert zichzelf zodra hij ingeplugd wordt. Je doorloopt hiervoor dus niet langer moeilijke installatieprocessen. Plug het USB-modem in jouw PC of laptop en je bent direct online.
De meeste mobiele internetabonnementen sluit je af voor minimaal een jaar. Het USB-modem of de mobiele netwerkkaart krijg je dan tegen een kleine vergoeding en in sommige gevallen zelfs gratis. Heb je al een abonnement? Dan verleng je deze bij ons tegen een aantrekkelijke prijs. Heb je al een USB-modem of een mobiele netwerkkaart? Dan sluit je bij ons voordelig een Sim Only abonnement af.
Naast dekking en snelheid is de prijs van mobiel internet natuurlijk ook erg belangrijk. Je kiest uit abonnementen zonder databundel, met databundel en abonnementen met onbeperkte data. Wanneer je alleen heel af en toe mobiel wilt internetten, kun je kiezen voor een abonnement zonder databundel of een prepaid oplossing. Prepaid is een goed alternatief voor mensen die erg onregelmatig gebruikmaken van mobiel internet. Net als met een prepaid mobiele telefoon betaal je voor wat je gebruikt en heb je geen extra maandelijkse kosten. Toch is prepaid mobiel internet bijna altijd duurder dan het goedkoopste internet-abonnement. Onze helpdesk adviseert je uitstekend over de juiste keuze voor jou.
Mobiele data-abonnementen maken gebruik van het GSM-netwerk. Dat betekent dat je overal waar je mobiel belt, ook gebruik kunt maken van mobiel internet. Mobiele internetabonnementen (data only) zijn net zoals mobiele telefonie abonnementen (voice) gekoppeld aan een simkaart. Het enige verschil is dat je deze simkaart in een mobiel internet modem plaatst, in plaats van in een mobiele telefoon.
Op dit moment hebben alle providers een netwerk waarmee je bijna overal in Nederland volledig ontvangst hebt. Jouw laptop selecteert automatisch het snelste netwerk en schakelt automatisch over naar een ander netwerk wanneer er geen ontvangst is. Zo heb je vrijwel altijd bereik met de hoogst mogelijke snelheid.
Van de mobiel internet modems, mede dankzij KPN bekend onder de naam dongel, zijn er algemeen genomen drie varianten:
Deze variant lijkt veel op een USB-stick en is het meest gebruiksvriendelijk. De benodigde drivers staan op de stick zelf en installeren bij het inpluggen in de computer of laptop automatisch. Een groot voordeel van dit model is dat de geïntegreerde antenne volledig uit de laptop of computer steekt. Hierdoor heb je optimaal bereik. Een ander voordeel is dat dit type modem op alle computers met een USB-poort werkt, dus ook op bijvoorbeeld de vaste computer thuis. De nieuwste varianten van het USB-modem, zoals de ‘Internetstick’ van T-Mobile, werken ook probleemloos samen met een Apple Mac of met Linux.
Voor laptops zonder vrije USB-poort is de zogenaamde Express-card een uitkomst. Dit is een insteekkaart die in een speciale sleuf aan de zijkant van de laptop gaat. Het voordeel hiervan is dat er geen kwetsbare delen uitsteken. Dit is echter ook meteen een nadeel, omdat de geïntegreerde antenne daarmee voor een gedeelte in de laptop zit wat problemen met de dekking kan opleveren. Is dat het geval, dan kun je altijd kiezen er een externe antenne op aan te sluiten.
Deze kaart is in principe hetzelfde als de Express-card, maar voorzien van een iets ander formaat. Deze is namelijk speciaal geschikt voor een PCMCIA-slot. De Express-sloten zijn vooral nog te vinden in oudere laptops. Voor de Express-cards is overigens een adapter beschikbaar, waarmee deze passend gemaakt kunnen worden voor een PCMCIA-slot. Behalve de dongel zijn er ook nog andere oplossingen om verbinding te maken, zoals een router of ingebouwd modem.
Als er meerdere computers of laptops op een locatie met internet verbonden moeten worden, is een mobiel internet-router een uitkomst. Dit is een ideale oplossing voor bijvoorbeeld op een boot, in een anti-kraak-pand of voor een startende onderneming op een gehuurde locatie. In de router gaat de simkaart van het data-only-abonnement. Daarna maken de gebruikers via WiFi of met een netwerkkabel verbinding met de router. Op deze manier is er per locatie maar één abonnement vereist. Omdat deze verbinding met meerdere gebruikers zwaarder belast is, is het sterk aan te raden om een abonnement te nemen met een hoge snelheid en zonder datalimiet.
Internetgebruik wordt in kB (KiloByte), MB (MegaByte) of tegenwoordig zelfs GB (GigaByte) gemeten. Hoe lang je met een MB surft, hangt af van de websites die je bezoekt. Filmpjes van Youtube of websites met veel afbeeldingen bestaan uit veel data en kosten hierdoor meer MB’s om te laden. Hieronder is het verbruik van een aantal internettoepassingen te zien:
Activiteit | Gemiddeld verbruik |
WhatsApp (alleen tekst) | 0,01 MB per bericht |
E-mail (alleen tekst) | 0,01 MB per e-mail |
Website bekijken | 1 MB per pagina |
Foto uploaden of mailen | 1 MB per foto |
Muziek streamen (hoge kwaliteit) | 2 MB per minuut |
Filmpjes streamen (bijvoorbeeld YouTube) | 2,5 MB per minuut |
Videobellen | 3 MB per minuut |
Applicatie downloaden | 5 MB per app |
Let op: bovenstaande snelheden en toepassingen zijn slechts indicaties. In individuele gevallen kan het dataverbruik sterk afwijken. Wil je je geen zorgen maken over de hoeveelheid data die je verbruikt? Kies dan voor een mobiel internetabonnement met een ruime datalimiet..
De dekking van mobiel internet met de hoogste snelheid is tegenwoordig zeer goed te noemen. Zelfs in landelijke gebieden en op het water gebruik je internet met hoge snelheden. Mocht de dekking toch problemen opleveren, dan schakelt het modem automatisch terug naar 3G wat een betere dekking heeft. De snelheid wordt dan iets minder, maar dat is voor de gebruiker in de praktijk bijna niet te merken.
Om het bereik van het modem te verbeteren kan er bij sommige modems een externe antenne aangesloten worden. In het geval van een USB-modem kun je het modem met een USB-verlengkabel dichter bij het raam plaatsen. De dekking in het buitenland is uitstekend. Overal waar je mobiel belt kun je ook gebruik maken van mobiel internet. Vooral in onze buurlanden is de techniek op het gebied van 3G erg goed ontwikkeld.
Vanzelfsprekend maak je buiten Nederland ook gebruik van mobiel internet op je laptop. Vaak is dit net zo eenvoudig als internet in het binnenland. Gebruik in het buitenland valt echter meestal niet binnen een standaard-bundel en vaak zit je dan snel op torenhoge kosten. Kijk dus goed uit bij het gebruiken van je standaard-abonnement in het buitenland. Veel providers bieden naast standaard-abonnementen ook speciale abonnementen of bundels voor in het buitenland. Als je vaak in het buitenland bent en daar mobiel internet wilt gebruiken, zijn de internationale abonnementen vaak een uitkomst. Met deze abonnementen van bijvoorbeeld Vodafone maak je gebruik van één bundel, die geen verschil ziet tussen gebruik in binnenland en buitenland. Zo krijg je voor een vast maandbedrag een tegoed wat in het binnenland even snel opgaat als in het buitenland. Voor sporadisch gebruik in het buitenland kun je ook een regulier nationaal abonnement gebruiken in combinatie met een speciale buitenlandbundel. Dit is vaak de oplossing als je voor een korte periode mobiel internet in het buitenland nodig hebt. Je kunt natuurlijk in het buitenland ook gebruik maken van prepaid-tegoed voor het internet.
Mobiel internet is voor veel specifieke situaties een goede oplossing.
Op de boot: zo ben je overal online zonder afhankelijk te zijn van het (vaak te dure) WiFi-aanbod van jachthavens. Mobiel internet is verkrijgbaar met een snelheid tot 4G, wat sneller is dan de meeste ADSL-abonnementen voor thuis. De dekking is in Nederland inmiddels zo goed, dat de meeste providers zelfs ver op het IJsselmeer dekking garanderen.
In de vrachtwagen: synchroniseer nog snel even je mail met de zaak, bekijk de laatste routes of houd contact met je familie thuis. Met mobiel internet is het mogelijk. Ook voor mobiel internet in het buitenland zijn er betaalbare alternatieven.
Op de camping: ook op vakantie is het prettig om overal online te zijn met mobiel internet, al is het maar om het weerbericht te bekijken. Met de huidige technologieën heb je overal in Nederland ADSL-snelheid, al vanaf een paar euro per maand. Het GSM-netwerk is inmiddels zo compleet, dat ook op meer landelijk gelegen campings een goede dekking garanderen is. En mobiel internet in het buitenland wordt steeds betaalbaarder. De ontwikkelingen op dit gebied gaan momenteel erg snel.