WhatsApp. Tegenwoordig kent iedereen het wel. Even een “appje” sturen heeft de term SMS’en al bijna uit de Nederlandse taal geknikkerd. De woorden whatsappen (zonder hoofdletter dus) en appen zijn zelfs opgenomen in de Dikke Van Dale! Ondanks het feit dat WhatsApp nog steeds een merknaam is, is het gebruik maken van WhatsApp binnen sociale (en zakelijke) kringen bijna een standaard geworden. Waar komt WhatsApp eigenlijk vandaan?
Het bedrijf Whatsapp Inc., is opgericht in 2009 door Brian Acton en Jan Koum. Deze mannen zijn beiden ex-medewerkers van het Amerikaanse bedrijf Yahoo!. De applicatie WhatsApp werd in november 2009 vrijgegeven in de toenmalige App Store for iPhone. Deze App Store was pas zeven maanden oud, dus er was veel ruimte voor groei binnen de smartphone-sector, die langzamerhand steeds groter en groter werd. Naarmate de smartphone-branche groeide en groeide, groeide WhatsApp mee als populairste messaging-app. Berichten sturen via het internet met een gratis applicatie was natuurlijk erg populair naarmate mobiel internet sneller en sneller werd. Dit bespaarde men SMS- en belkosten op plekken waar internet onbeperkt was, zoals bij WiFi-hotspots. Extra handig aan WhatsApp was dat het toen nog als één van de weinige apps werkte tussen verschillende besturingssystemen. Of je nu een BlackBerry had of een iPhone: je vrienden had je altijd binnen handbereik! Tegenwoordig is WhatsApp uitgebreid met ongelofelijk veel functies, zodat het voor de smartphone-gebruiker een onmisbare app is. Op 1 februari 2016 bereikte WhatsApp de legendarische mijlpaal van een miljard gebruikers. Hiermee sluit WhatsApp zich aan bij een klein clubje van de allergrootste apps zoals Facebook en YouTube.
Waar WhatsApp begon als applicatie die alleen via internet berichten kon sturen naar andere WhatsApp-gebruikers, is de app over de jaren uitgebreid met enorm veel handige functies. Zo kun je vandaag de dag ook foto’s, video’s, geluidsopnames, muziek, locaties en contacten versturen. Foto’s delen gaat snel en gemakkelijk met het fotoknopje in de tekstbalk. Als je op dit knopje drukt wordt er meteen doorgeschakeld naar de camera, waar je meteen een foto van jezelf of van anderen kunt maken met je telefoon. Deze foto wordt meteen verstuurd naar degene met wie je aan het praten bent. Je kunt deze foto’s of andere berichten ook gemakkelijk doorsturen naar andere contacten of groepsgesprekken door het verstuurde bericht ingedrukt te houden en op het pijltje rechts bovenin te drukken. Een recente toevoeging aan de mogelijkheden van WhatsApp is het versturen van ter plekke opgenomen opnames. Dit kan met het microfoontje naast de tekstbalk. Daarnaast kun je met een nieuw nummer gemakkelijk je oude account koppelen. Hiermee kun je ook je gespreksgeschiedenis overzetten naar je nieuwe telefoon.
End-to-end-encryptie houdt in dat je bericht van begin tot eind versleuteld is: van het moment dat jij het verzendt tot het moment dat de ander het ontvangt. Hierdoor is het onmogelijk voor kwaadwillenden om je appjes of andere bestanden te onderscheppen. Ook is het zo dat WhatsApp onmogelijk je data kan lezen. Het is dus een manier om je privacy te waarborgen. Wel opletten: foto's worden vaak automatisch opgeslagen op je toestel en back-ups van chats zijn ook niet beveiligd. Andere diensten, zoals cloudopslag, kunnen zo alsnog bij sommige bestanden. Het is dus belangrijk dat je je goed bewust bent van wat je allemaal verstuurt via WhatsApp en andere diensten!
Ook dit is mogelijk via WhatsApp. WhatsApp-bellen gaat, net zoals het versturen van berichten, via internet. Dit is vergelijkbaar met applicaties zoals Skype. Dit betekent dat je met voldoende MB’s in je abonnement eigenlijk geen sms’jes en belminuten meer nodig hebt. Bellen via WhatsApp gebruikt namelijk alleen je mobiele netwerk of het WiFi-netwerk waar je op dat moment mee verbonden bent. Bellen via WiFi geeft vanzelfsprekend de beste kwaliteit en verbruikt geen MB’s of belminuten. Bellen via 3G of 4G is ook mogelijk, maar dit verbruikt wel MB’s van je abonnement en geeft mindere kwaliteit dan bellen via WiFi. Deze kwaliteit is vaak wel beter dan bellen zonder internet, maar heeft soms wel vertragingen.
Als je achter je laptop of computer zit maar je hebt je smartphone niet zo één twee drie bij de hand, kun je in je internetbrowser ook je appjes bekijken. Je kunt hiermee zowel appjes lezen als beantwoorden. Ook kun je foto’s en video’s vanaf je computer gemakkelijk naar iemand WhatsAppen. WhatsApp Web is heel eenvoudig in te stellen. Ga hiervoor naar deze website.
Het korte antwoord op deze vraag is: nee, WhatsApp is helemaal gratis! Het is je bij het gebruik van WhatsApp waarschijnlijk wel opgevallen dat je nooit last hebt van vervelende advertenties. Deze advertenties zijn voor vele gratis apps dé manier om aan inkomsten te komen. WhatsApp moet dus op een andere manier aan zijn inkomsten zien te komen. Voorheen deden ze dit door middel van abonnementen. Het eerste jaar van gebruik hoefde je geen geld te betalen. Daarna betaalde je ongeveer een euro per jaar aan abonnementskosten. Dit is bijna niets dus! Nog vroeger kostte de applicatie een euro om te downloaden. Als je in die tijd de app hebt aangeschaft, deed WhatsApp je een levenslang abonnement cadeau. Sinds januari 2016 zijn echter ook de abonnementen een verleden tijd. WhatsApp is nu volledig gratis voor de gebruikers – en toont je nog steeds geen reclames! De inkomsten van WhatsApp zullen vanaf nu komen uit samenwerkingen met bedrijven. Niet in de zin van spam of advertenties, maar door het gezamenlijk aanbieden van verbeterde service. Zo wil WhatsApp het mogelijk maken om bijvoorbeeld binnenkort vliegmaatschappijen via WhatsApp informatie te laten verstrekken over vertraagde vluchten. Zo is een internetverbinding genoeg om allerlei handige informatie te ontvangen!
In WhatsApp kun je instellen of anderen kunnen zien wanneer je voor het laatst online geweest bent. Of je dit wel of niet prettig vindt zal je zelf moeten bepalen. Wat in ieder geval fijn is, is dat WhatsApp de mogelijkheid biedt om de functie uit te zetten. Mocht jij het vervelend vinden dat mensen dit kunnen zien, dan kan je dit uitzetten door in WhatsApp naar ‘instellingen’ te gaan en vervolgens op ‘account’ te klikken. In het menu dat je dan krijgt klik je op ‘privacy’. Hier kun je de instellingen zo wijzigen als jij dat wilt. Als je op de knop ‘laatst gezien’ drukt heb je drie opties: iedereen, mijn contacten of niemand. WhatsApp werkt wel zo dat als jij je eigen status niet laat zien, je ook de status van anderen niet kunt bekijken.
Als je een WhatsApp bericht verstuurt of ontvangt zie je onderaan het bericht verschillende vinkjes. Als je een bericht verstuurt zie je eerst één vinkje. Dit betekent dat je bericht is verstuurd vanaf jouw telefoon. Het tweede vinkje dat vervolgens verschijnt betekent dat het bericht ook daadwerkelijk is ontvangen door de persoon naar wie je het hebt verstuurd. Dit wil trouwens niet zeggen dat die persoon je bericht ook gelezen heeft. Je weet zeker dat iemand op het bericht heeft geklikt als de vinkjes blauw worden. Als je liever niet wil dat mensen kunnen zien of je hun berichten hebt gelezen kun je dit uitzetten, net als bij de ‘laatst gezien’ status. Je doet dit ook op dezelfde manier. Ga via ‘instellingen’ naar ‘account’ en klik op ‘privacy’. Daar kun je het vinkje ‘leesbewijzen’ aan- of uitschakelen. Als je het uitzet kunnen mensen niet zien of je hun berichten hebt gelezen. Dit geldt ook andersom: jij kunt dan ook niet zien of anderen je bericht hebben gelezen.
Met WhatsApp kun je ook je teksten opmaken. Er zijn drie verschillende opmaakstijlen: dikgedrukt, doorstreept en schuingedrukt. Zo heb je nog meer mogelijkheden om je uit te drukken of om stukjes tekst op te laten vallen in WhatsApp.
De dikgedrukte tekst krijg je door je tekst tussen twee sterretjes te zetten: *Belsimpel*. De doorstreepte tekst krijg je door je tekst tussen twee lage streepjes te zetten: _Belsimpel_. De schuingedrukte tekst krijg je door je tekst tussen twee tildes te zetten: ~Belsimpel~.
Hoewel het hartstikke gezellig is dat je tegenwoordig met 256 mensen in een WhatsApp-groep kan zitten, wordt het er daarmee niet veel overzichtelijker op. Om hier een handje te helpen, heeft WhatsApp een handige functie. Je kunt specifiek op één zin uit het gesprek reageren. Zo weet iedereen in de groep direct op welke vraag je antwoordt en voorkom je eventuele verwarring. Om gebruik te maken van deze functie, ga je naar het groepsgesprek. Zoek de quote waarop je wilt reageren op en houd deze ingedrukt. Bij een Android-telefoon verschijnt er dan een antwoord-icoon waar je op moet drukken bovenin de balk van je scherm. Bij iOS druk je op het knopje 'Antwoord' dat boven het citaat tevoorschijn komt. Hierna typ je gewoon typen zoals je gewend bent. Zodra je op verzenden drukt, wordt de quote samen met jouw reactie naar de rest van de groep verstuurd. Naast dat je op deze manier heel gericht kan reageren, biedt deze optie ook nog de mogelijkheid om terug te gaan naar de quote. Door te klikken op het zojuist geciteerde bericht, brengt WhatsApp je terug naar het originele bericht. Zo kun je dus heel snel zien in welke context het bericht is geplaatst. Handig als je bijvoorbeeld niet alleen wilt weten hoe laat je hebt afgesproken, maar ook direct wilt terugzoeken waar!
Belsimpel heeft voor jou een video gemaakt met daarin vijf leuke, handige functies van WhatsApp waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden. Je kunt de video hieronder bekijken.