Dossier stof- en waterdichtheid

Wat is IP-certificering?

IP certificering

Je hebt het vast wel eens gezien bij een toestelbeschrijving: een IP-certificering. In dit dossier bespreken we de betekenis van de verschillende IP-certificeringen en leggen we uit hoe je je toestel het beste gebruikt, zodat je geen schade krijgt

IP staat voor Ingress Protection. De IP-code geeft aan in welke mate je telefoon bestand is tegen stof en/of vocht. Een IP-certificering bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed de telefoon beschermd is tegen stof, en het tweede cijfer laat de bescherming tegen vocht zien.


Uitleg IP-certificering


De cijfers van de IP-certificering laten dus de stof- en waterdichtheid zien. Hieronder staat wat die cijfers betekenen.

Bescherming tegen stof

IP-aanduiding Beschermt tegen een object van ... grootte In de praktijk is er bescherming tegen:
0x - Er is geen bescherming tegen contact met stof of indringende objecten.
1x >50 mm Het toevallig aanraken met grote delen van het lichaam, zoals de achterkant van uw hand, maar opzettelijk contact is niet beschermd.
2x >12 mm De aanraking van de vinger of vergelijkbare objecten.
3x >2,5 mm De aanraking van een werktuig. Het is enkel aanraakveilig voor meetapparaten.
4x >1 mm Het grootste deel van alle draden en moeren.
5x Stofbeschermend Het binnendringen van te veel stof. Er kan nog steeds stof binnendringen, maar de werking van het apparaat kan er niet door gehinderd worden. Er is nu wel volledige bescherming bij contact.
6x Stofbestendig Alle vormen van stof. Er is geen enkele mogelijkheid dat er stof binnendringt en er is volledige bescherming bij contact.

Bescherming tegen vocht

IP-aanduiding Beschermt tegen deze vorm van vocht In de praktijk is er bescherming tegen:
x0 Geen vocht Geen enkele bescherming.
x1 Waterdruppels Het toevallig aanraken met grote delen van het lichaam, zoals de achterkant van uw hand, maar opzettelijk contact is niet beschermd.
x2 Waterdruppels in 15⁰ Van verticaal vallende druppels tot druppels in 15⁰ graden moeten geen schade veroorzaken.
x3 Spatdicht Water sproeien in een hoek van maximaal 60⁰ en een druk van 0,7L/min. Het toestel is regenwaterdicht
x4 Plensdicht Waterspatten onder welke hoek dan ook met een druk van 10L/min. Het toestel is spatwaterdicht.
x5 Sproeidicht Waterstralen uit welke hoek dan ook met een druk van 12,5L/min. Het toestel is spuitwaterdicht.
x6 Waterbestendig Waterstralen van 100L/min onder elke hoek. Het toestel is bestand voor stortregenbuien.
x7 Dompeldicht Onderdompeling tot 1 meter diep gedurende 30 minuten.
x8 Waterdicht Langer dan 30 minuten onder water. De lengte en diepte hiervoor wordt door de fabrikant nader gespecificeerd. Het toestel is drukwaterdicht en de behuizing is hermetisch afgesloten.
x9 Vochtdicht Krachtige waterstralen op een hoge temperatuur en een vochtigheidsgraad van 90%.

Als je toestel bijvoorbeeld een IP-certificering heeft van 67, dan is je telefoon volledig stofbestendig en kan hij tot dertig minuten lang op een diepte van één meter onder water gehouden worden, zonder schade op te lopen.


Hoe gebruik ik mijn waterdichte telefoon?


Het is natuurlijk erg leuk als je een waterdichte telefoon hebt. Maar hoe maak je nu optimaal gebruik van je toestel? Een telefoon die in principe waterdicht is kan namelijk toch waterschade krijgen. Dit komt vaak door verkeerd gebruik. De telefoon is alleen waterdicht als je deze gebruikt zoals de fabrikant heeft aangegeven. Dit houdt dus in dat klepjes allemaal volledig gesloten moeten zijn, voordat je het toestel onderdompelt. Als dit niet het geval is, is het toestel niet goed beschermd en kan er dus toch waterschade ontstaan. Mocht je waterschade hebben aan je telefoon, dan lees je hier hoe je je telefoon nog kunt redden.

Sony Xperia Z5 waterdicht


Kan ik mijn toestel gebruiken in het zwembad of in de zee?


Met het toestel zwemmen is altijd op eigen risico, ook omdat klepjes soms niet helemaal goed dicht zitten. Ook kan de waterbestendigheid van je telefoon aangetast worden door slijtage en beschadigingen. Dit kan ook ontstaan als je je toestel een tijd normaal gebruikt. Daarom raden het nooit aan om je telefoon onnodig bloot te stellen aan water, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Controleer de handleiding van je telefoon om te zien welke omstandigheden op jouw toestel specifiek van toepassing zijn. Dit kan verschillen per telefoon, ook als deze van dezelfde fabrikant is. De beste tip die we je kunnen geven is om een IP-certificering te zien als een bescherming tegen ongelukken en niet als een garantie dat je een marathon kunt zwemmen met je telefoon.


Waterschade en garantie


Als je kiest voor een telefoon met IP-certificering, is het belangrijk om te weten dat waterschade helaas nooit onder de fabrieksgarantie valt. Als een reparatiecentrum je toestel krijgt en beschadigingen ziet als gevolg van waterschade, valt een reparatie van je toestel niet onder de garantievoorwaarden.

In de Belsimpel Top 10 Waterdichte Telefoons vind je een selectie van de beste waterdichte smartphones van dit moment.