Op deze pagina |
Relevante links |
In de zomer van 2007 werd het eerste iOS-toestel uitgebracht: de iPhone. Dit werd toentertijd gezien als een revolutionaire telefoon, omdat het toestel de eerste was die een multitouch-scherm combineerde met een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface. iOS is een afgeleide van Mac OS X en net als het besturingssysteem voor computers van Apple gebaseerd op Unix. Het besturingssysteem iOS wordt tegenwoordig gebruikt op elke iPhone, iPod Touch, iPad en Apple TV.
iOS werd in de beginperiode vooral geroemd door de intuïtieve bediening en gebruiksvriendelijkheid. Het was een verademing ten opzichte van oude, stoffige besturingssystemen zoals Windows Mobile. Het besturingssysteem was speciaal ontwikkeld voor de bediening met de vingers. Vandaag de dag is dit niet meer uniek en het grote voordeel van iOS is nu vooral de overzichtelijkheid, stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Ook de naadloze integratie met iTunes en andere iOS-apparaten is een groot pluspunt voor Apple-fans.
In de Apple App Store zijn applicaties te vinden voor alle iOS-apparaten. Via de App Store kun je de applicaties op al je Apple-producten installeren. De App Store biedt tegenwoordig honderdduizenden apps aan. Uiteraard ontbreken applicaties voor Facebook, Twitter en andere populaire sociale netwerken niet. In de App Store is een goede mix aan betaalde en gratis apps. Betaling gaat met een zogenaamde Apple ID, waaraan je een creditcard of rekeningnummer kan koppelen. Ook is het mogelijk om met losse tegoedkaarten te betalen.
Voor iOS zijn inmiddels een heleboel kwalitatief hoogwaardige games te downloaden. De App Store bestaat tegenwoordig voor het grootste gedeelte uit games. Er zit echter wel een groot verschil tussen de kwaliteit van de games, vooral het verschil tussen gratis en betaalde spelletjes is soms enorm. De gameplay verschilt ook per spel, zo kun je racespelletjes spellen met behulp van de accelerometer, andere spelletjes met onscreen-joysticks en soms enkel door op het scherm te tikken.
De iPhone is uitgerust met een digitaal kompas en GPS-ontvanger, zodat je kunt navigeren. Bovendien gaat het hier om Assisted GPS (A-GPS), waarbij de plaatsbepaling tot stand wordt gebracht met behulp van de GPS-chip en internet. Met iOS kun je hiervoor gebruik maken van Apple Maps. Andere beschikbare navigatieapps zijn TomTom (betaald) en Google Maps (gratis).
Apple heeft een eigen besturingssysteem ontwikkeld voor de iPhone. Eerst heette dit besturingssysteem iPhone OS (Operating System). Dit is inmiddels veranderd naar iOS, omdat zowel de iPhone, iPod én de iPad hier gebruik van maken. De interface van het besturingssysteem kenmerkt zich door maximaal 11 beginschermen. Hierop staan icoontjes die zijn gekoppeld aan applicaties. Er zijn regelmatig nieuwe updates beschikbaar voor het besturingssysteem.
In 2013 is de iPhone 5S met iOS 7 geïntroduceerd. iOS 7 is de grootste verandering qua software sinds de eerste versie. De interface heeft een compleet nieuw uiterlijk gekregen. Nieuwe functies zijn onder andere AirDrop voor het uitwisselen van bestanden tussen iOS-apparaten, een nieuw toegangsscherm en een bedieningspaneel om eenvoudig en snel bepaalde functies in of uit te schakelen. Verder zijn FaceTime Audio, iTunes Radio en de Zoek Mijn iPhone-functie toegevoegd.
In september 2014 is de iPhone 6 gelanceerd samen met iOS8. Dit is een van de belangrijkste ontwikkelingen in de iOS-serie tot nu toe. iOS 7 stond al bekend als een erg gebruiksvriendelijk besturingssysteem, maar iOS 8 doet er nog een schepje bovenop. Apple heeft heel erg de nadruk gelegd op de gebruikservaring, en dat uit zich ook in de nieuwe functies die de iOS 8 te bieden heeft. Zo kun je voortaan bijvoorbeeld al je foto’s op al je apparaten bewerken. Daarnaast is er sinds iOS 8 een berichtencentrum met widgets, zijn er nieuwe toetsenbord-opties bijgevoegd en meer mogelijkheden om je materiaal te delen. In de Healthkit-app heb je daarnaast een overzicht met alle informatie over je gezondheid. Met de Homekit-app kun je andere apparaten in je huis besturen: zo kun je bijvoorbeeld vanuit je luie stoel de TV aandoen als je de afstandsbediening kwijt bent.
In september 2015 heeft Apple iOS 9 uitgebracht. Op het eerste gezicht is er niet veel veranderd, maar als je iOS 9 wat langer hebt, valt er steeds meer op. Er zijn verschillende multitaskingmogelijkheden bijgekomen, Siri is intelligenter geworden en er zijn flink wat apps toegevoegd of geüpgraded. De Nieuwsapp is erbij gekomen en de Notitie-app is flink uitgebreid. Ook neemt het besturingssysteem flink minder ruimte in: iOS 9 is 3 GB kleiner dan iOS 8.
Op 13 september 2016 heeft Apple de nieuwste iOS-versie beschikbaar gemaakt om te downloaden. Een belangrijke wijziging hierin, die veel mensen konden waarderen, is de optie om ingebouwde apps te deactiveren. Zo kun je nu eindelijk de Aandelen- en Zoek vrienden-apps verwijderen (tenzij je natuurlijk graag je aandelen en vrienden in de gaten houdt – in dat geval hebben we niets gezegd). Uiteraard heeft Apple ook zijn eigen software niet overgeslagen. Zo hebben iMessage en Apple Music flinke updates gekregen, die zowel aan functionaliteit en uiterlijk behoorlijk wat veranderen. Ook Siri heeft een flinke update gehad. Zo is het nu mogelijk om apps van derde partijen te gebruiken via de stem-assistent. Je stuurt nu bijvoorbeeld makkelijk een appje naar een vriend of een berichtje naar je moeder door deze simpelweg aan Siri te dicteren. Ook heeft Apple bijvoorbeeld het notificatiecentrum een stukje makkelijker gemaakt. Zo hoef je nu niet meer heen en weer te switchen tussen allerlei verschillende apps als je even snel op je Facebookberichtje wilt reageren.
In het najaar van 2017 wordt Apple’s besturingssysteem iOS 11 geïntroduceerd. Naast de talloze functies die wel al kennen uit iOS 10, beschikt dit besturingssysteem over uitgebreidere multitaskmogelijkheden. Zo is er een nieuwe “Dock” ontwikkeld, waaruit je makkelijk schakelt tussen verschillende apps. Ook is er een nieuwe bestanden-app toegevoegd waarmee je al je bestanden op één plek kunt bekijken. Dus alle bestanden op je iPad, maar ook van je verschillende drives, staan hier overzichtelijk bij elkaar.
Tijdens het Keynote 2018 evenement heeft Apple iOS 12 gepresenteerd. Voor het eerst sinds jaren besteedt Apple aandacht aan de performance op oudere toestellen. Dit betekent dat oudere iPhones met iOS 12 sneller en soepeler werken. Ook heeft Apple een schermtijd-functie geimplementeerd, waarmee je kunt bijhouden hoe verslaafd je nu eigenlijk aan je smartphone bent. Verder vinden we een verbeterde portretmodus, groeperingen van notificaties en verbeterde Niet storen-functies.
iOS draait alleen op Apple-producten. Bekijk hier alle Apple toestellen die wij op dit moment aanbieden. Klik hier voor de beste Belsimpel.nl iPhone aanbiedingen.