Google lijkt last te hebben van commitment-problemen. Drie jaar nadat de betaaldiensten Android Pay en Google Wallet uit elkaar werden gehaald worden ze nu weer samengevoegd in een overkoepelende betaaldienst: Google Pay.
Dat Google vaker stuntelt met branding en naamgeving van apps en diensten is geen geheim. Het gigantische bedrijf heeft dan ook enorm veel verschillende applicaties, allemaal bedoeld om het alledaagse leven beter te maken. Hoe fijn de apps ook werken, het wordt er allemaal niet overzichtelijker van.
Zo ook met het nieuwe Google Pay, ook wel G Pay genoemd. Het is geen nieuwe dienst, maar een nieuwe naam van alle betaaldiensten die Google aanbiedt op al haar platformen. Hieronder vallen onder anderen Android Pay en Google Wallet. Voor 2015 was Android Pay een functionaliteit van Google Wallet en deze diensten werden halverwege dat jaar dan ook gescheiden. Met Android Pay kon je snel en makkelijk in winkels en bij automaten betalen met je Android-telefoon via NFC. Met Google Wallet beheerde je je digitale Google-portemonnee en kon je simpelweg geld overmaken naar andere mensen.
De functies van Android Pay groeiden steeds meer naar Google Wallet toe, en nu worden beide apps dus weer samengevoegd. Met G Pay moet het makkelijker worden om op alle platforms, fysiek of online, te betalen. Dit doe je via een digitale wallet, waar je gift-, debit- en creditcards samenkomen.
Het verhaal komt bekend voor – veel Android-fans huiveren bij de gedachte aan het hele Messaging-pakket van Google. Tijdens de opkomst van Facebook Messaging, WhatsApp, en FaceTime was het duidelijk dat Google achterliep in deze sector. Daarom werden de toenmalige berichtendiensten samengevoegd in Google Hangouts, dat alles zou moeten kunnen. Sms’en, bellen, group-chat, videochat, tekst chat via internet, alles was mogelijk met Hangouts.
Helaas, de interface en het gebruik van de app sloeg niet aan en de app was matig succesvol. Reden genoeg voor Google om het nog eens te proberen met nieuwe apps Allo en Duo, die samen alle dingen kunnen die Hangouts ook kon. Daarnaast bestaat Hangouts ook nog, en wordt er ook ondersteuning voor geboden. Snap jij het nog? Ik niet meer.
Het is maar de vraag of de rebranding van Google Pay succesvol is. Dat het ook anders kan, blijkt wel uit andere, succesvollere apps van Google zoals Google Photo’s of Google Drive. Deze worden dagelijks door meer dan 500 miljoen mensen gebruikt en zijn voor velen niet meer uit het dagelijks leven weg te denken.
Overigens hoef je je als Nederlander geen zorgen te maken over verwarrende betaalmethodes en meerdere apps. Zowel Android Pay als Google Wallet zijn in Nederland weinig functioneel, door het gebrek aan overeenkomsten met Nederlandse banken. Je kunt in Nederland dus niet contactloos betalen met Android Pay. Gelukkig hebben erg veel banken hun eigen betaalapp en kun je bij de grootste banken ook al contactloos betalen. Het is in Nederland dan ook wachten op een universele app die alle mogelijke betaalmethodes, van je eigen bankrekening tot PayPal, van iDEAL tot cryptocurrency, samenvoegt.
Bronnen: Google, AndroidCentral
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.