Werkgeheugen wordt ook wel RAM-geheugen genoemd of afgekort als RAM. Dit Random Acces Memory is te vinden in computers en laptops, maar ook in mobiele telefoons en tablets, aangezien dat ook kleine computers zijn. Verschillende besturingssystemen en versies hiervan gaan anders om met werkgeheugen, waardoor de hoeveelheid RAM tussen smartphones met Android en iOS niet één op één te vergelijken is. In dit dossier leggen we je uit waar je dit RAM-geheugen precies voor kunt gebruiken en gaan we ook verder in op de vraag of het juist goed of slecht is om applicaties handmatig te sluiten en op de vraag of meer RAM ook per se beter is?
Applicaties die worden gestart op een telefoon worden in dit werkgeheugen geplaatst, wat ervoor zorgt dat je deze weer snel kunt oproepen als je deze nodig hebt. Je moet het zien als tijdelijk geheugen, waar applicaties actief blijven als je wisselt tussen verschillende applicaties. Zo kun je snel wisselen tussen Facebook, WhatsApp en bijvoorbeeld je e-mail of muziekspeler. Bij elk mobiel besturingssysteem werkt het openen van de recent gebruikte applicaties iets anders. Vaak is het ook direct mogelijk om de draaiende applicaties in dit menu te sluiten, waardoor deze geen gebruik meer maakt van het cachegeheugen. Het cachegeheugen in een stukje geheugen in de telefoon waarin alle data wordt opgeslagen van de sites die je bezoekt en alle applicaties die je opent; denk aan linkjes, foto’s, opbouwcodes van websites en meer. Al deze stukjes nemen ruimte in beslag waardoor een telefoon uiteindelijk ook langzamer wordt. De data in het cachegeheugen is tijdelijke data. Deze mogen dus verwijderd worden. Als je dus weinig werkgeheugen over hebt, kan je ruimte creëren door de data in het cachegeheugen te verwijderen. Door het sluiten van draaiende applicaties duurt het de volgende keer iets langer om de desbetreffende applicatie op te starten, maar is er dus wel meer werkgeheugen vrij om andere apps in te laden.
Desbetreffende menu’s openen en applicatie afsluiten doe je per besturingssystem via de onderstaande stappenplannen:
Android: kan per fabrikant, softwareversie of softwarenummer verschillen, maar het is veelal:
iOS: verschilt tussen iPhone met Face ID en iPhone met homebutton:
Als het RAM vol is zorgt het besturingssysteem ervoor dat een applicatie die je een tijd niet hebt gebruikt gesloten zal worden om zo ruimte vrij te maken. Waar het vroeger nog wel gewenst was om applicaties handmatig af te sluiten is dat tegenwoordig bijna niet meer het geval. De nieuwe versies van Android en iOS kunnen het RAM-management namelijk zelf goed afhandelen. Het gebruik van een zogenaamde ‘task killer’ wordt dan ook niet meer aangeraden, ook al beloven ze dat ze elk toestel sneller maken. De huidige besturingssystemen fungeren prima zelf als zo’n ‘task killer’ en beslissen zelf welke apps er gesloten moeten worden hoe het RAM-geheugen gebruikt moet worden.
Handmatig applicaties sluiten die je elk kwartier toch weer opstart, zoals Whatsapp of bijvoorbeeld Facebook, zorgt ervoor dat deze helemaal opnieuw opgestart moeten worden, wat zelfs zorgt voor meer energieverbruik. Een camera-applicatie is wel één van de applicaties waarbij het wel degelijk nut kan hebben om deze te sluiten, omdat deze in het cachegeheugen nog steeds wat van de kostbare accu afslurpt en dit geldt ook voor navigatie-apps, die je na gebruik beter geheel kunt afsluiten.
Smartphones worden ook steeds vaker uitgerust met meer werkgeheugen. De iPhone 14 serie is de nieuwste serie topmodellen van Apple en is uitgerust met 6 GB RAM. Dit geldt ook voor de meeste high-end Androidtoestellen en er zijn er zelfs al een aantal op de markt met 8 en 12 GB RAM, zoals de Samsung Galaxy S23 serie en Samsung Galaxy S22 met 8GB RAM en de Samsung Galaxy S22 Ultra met 12 GB RAM-geheugen.
Je moet je echter niet blindstaren op de hoeveelheid werkgeheugen. Natuurlijk is het belangrijk, maar er hangt ook veel af van de processor van de smartphone. Daarnaast, als je eens via een applicatie kijkt naar het gebruikte werkgeheugen bij jouw toestel en ziet dat dit bijna volledig benut wordt hoef je ook niet gelijk handmatig applicaties te sluiten om het geheugen vrij te maken. Het houdt namelijk simpelweg in dat je toestel juist goed gebruikmaakt van het RAM en dat is alleen maar fijn.
Android loopt op papier misschien dus iets voor qua hoeveelheid werkgeheugen, maar dat betekent niet automatisch dat zulke toestellen beter zijn. Android van IOS handelen het werkgeheugen gewoonweg anders af, waardoor dit niet één op één te vergelijken is. De architectuur van de processors in iPhones is geheel anders dan die in smartphones met Android, waardoor deze het werkgeheugen geheel anders aanspreken. Zo kan het dus voorkomen dat een iPhone met 6 GB RAM-geheugen even snel, of zelfs sneller, presteert en aanvoelt dan een Androiddtoestel voorzien van 8 GB werkgeheugen. Apple heeft er voor gezorgd dat iPhones processen en applicaties anders opslaan in het werkgeheugen, waardoor het multitasken ‘achter de schermen’ anders wordt uitgevoerd.
Simpel gezegd is dat lastig te zeggen, want het begint dus al bij het besturingssysteem, waar je nieuwe smartphone mee wordt uitgerust. Met een hoeveelheid van 4 tot 6 GB RAM zit je goed op beide besturingssystemen, maar als je wat toekomstgerichter wilt zijn of een meer dan gemiddelde gebruiker bent kun je best kijken naar toestellen die zijn uitgerust met 8 GB werkgeheugen of meer. Op de productpagina van elke smartphone die door Belsimpel wordt aangeboden staat informatie over het RAM-geheugen en de processor van het toestel. Hier kun je je goed inlezen en zo de juiste keuze maken!