Je hoort de term de laatste tijd steeds vaker: Virtual Reality. Sommigen hebben dit fenomeen benoemd als de volgende grote stap voorwaarts op het gebied van technologie. Maar wat houdt het nu precies in en wat kun je ermee? Dat zijn een paar van de vragen die we hier beantwoorden.
Virtual Reality (of VR) geeft je, simpel gezegd, het idee dat je je in een onechte wereld begeeft. Dit kan een niet-bestaande omgeving zijn die door artiesten in elkaar is gezet. Ook bestaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld binnen vijf minuten vanuit China naar Parijs te reizen om de Eiffeltoren te bewonderen. Of wat dacht je van een tripje naar de maan? Je bent er misschien niet echt, maar met Virtual Reality ervaar je deze plekken alsof je er middenin staat. Met de groeiende belangstelling voor Virtual Reality zijn er steeds meer manieren om deze techniek te gebruiken: van panoramafoto’s naar livestreams van evenementen en zelfs VR-games! Er is voor elk wat wils en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.
Het principe achter Virtual Reality hangt eigenlijk af van het voor de gek houden van je hersenen. In een VR-bril zit namelijk vaak een scherm dat je twee afbeeldingen laat zien die net even van elkaar verschillen. Elk oog ziet hierdoor een iets ander beeld, waardoor het lijkt alsof je je in een 3D-wereld begeeft. Deze beelden worden aangestuurd vanuit bijvoorbeeld je computer of je smartphone, afhankelijk van wat voor apparaat je gebruikt. Ook bestaan er VR-brillen waarbij een smartphone gebruikt dient te worden, waarvan de processorkracht en het scherm worden gebruikt om jezelf in een virtuele wereld te begeven.
Bovendien zijn Virtual Reality-brillen voorzien van een bewegingssensor. Hierdoor beweegt het beeld van de virtuele wereld mee wanneer je je beweegt. Afhankelijk van wat voor VR-bril je hebt en wat voor app je gebruikt is dat meestal niet waar je VR-ervaring ophoudt. Sommige brillen registreren ook wanneer je loopt of hoe je handen bewegen. Weer andere brillen bieden extra controllers aan om je meer te laten ondernemen in VR. Hierdoor heb je nog meer vrijheid om je te bewegen in je virtuele wereld!
Misschien denk je nu: “oké leuk, zo’n virtuele wereld, maar wat heb ik eraan?” En dat begrijpen we volledig. Op dit moment is het aanbod op het gebied van VR nog beperkt, maar er zijn al veel interessante toepassingen. Het voornaamste doel van Virtual Reality lijkt op dit moment nog entertainment. Je kijkt bijvoorbeeld Netflix in bioscoop-kwaliteit of speelt games waar je zelf onderdeel van uitmaakt.
VR wordt tegenwoordig echter voor allerlei dingen gebruikt. Wat dacht je van Virtual Reality-verslaggeving tijdens belangrijke nieuwsevenementen? Of het gebruik van VR binnen educatie? Het is immers makkelijker om gewoon de David van Michelangelo op ware grootte in 3D te laten zien, dan om er over te vertellen. Ook binnen therapeutische kringen wordt Virtual Reality soms ingezet als onderdeel van een behandeling. Zoals gezegd: de mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos.
Om het meeste uit je VR-ervaring te halen, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je Virtual Reality-bril en andere apparatuur goed zijn afgesteld. Wanneer de beelden namelijk niet goed worden weergegeven kan je lichaam hier slecht op reageren. Je wordt dan bewegingsziek of “wagenziek”. Controleer dus altijd of je beeld niet schokkerig loopt en je scherp kunt zien.
Daarnaast is het belangrijk te onthouden dat een beetje ruimte om je heen handig is. Misschien ligt de wijde wereld voor je open in Virtual Reality, maar sta je eigenlijk op het punt om je lievelingsfoto’s van de schoorsteenmantel te vegen. Er wordt dus aangeraden om ervoor te zorgen dat je voldoende ruimte om je heen hebt om te bewegen. Als staan niet vereist is, valt het bovendien aan te raden om te blijven zitten. Een draaibare bureaustoel middenin een lege kamer is een nagenoeg ideale setting voor al je VR-avonturen.
Benieuwd naar het huidige aanbod van Virtual Reality-brillen? Op dit moment zijn Samsung en LG de meest toonaangevende merken op het gebied van mobiele VR, maar ook Google is een belangrijke speler. Ieder apparaat werkt op zijn eigen manier en qua prijs en mogelijkheden zitten er flinke verschillen tussen deze VR-brillen.
Samsung Gear VR
De Samsung Gear VR is niet Samsungs eerste VR-bril. In deze verbeterde opvolger van de originele Gear VR zijn allerlei verbeteringen doorgevoerd. Hierdoor is je VR-ervaring nu nog intenser! De Samsung Gear VR maakt gebruik van je Samsung Galaxy S6, S6 Edge of S7/S7 Edge als beeldscherm. De haarscherpe beeldkwaliteit en krachtige processoren van deze telefoons zorgen ervoor dat je een geweldige VR-ervaring beleeft. De schuimrubberen kussens rond je ogen, in combinatie met de ergonomische hoofdbanden zorgen voor optimaal draagcomfort. De bediening van de Gear VR is bovendien supermakkelijk door de touchpad aan de zijkant van de bril. Een ander voordeel van de Gear VR is dat deze volledig draadloos is. De Galaxy S7 geeft je dus extra veel bewegingsvrijheid! Met de Samsung Gear VR heb je toegang tot zowel de apps van Oculus, als van Samsung. Zo heb je een extra breed aanbod aan applicaties!
LG 360 VR
De LG 360 VR is LG’s eerste, ambitieuze stap binnen de wereld van VR. Deze bril werkt samen met de al net zo revolutionaire LG G5-smartphone. Wat direct opvalt aan deze VR-bril, is het superstrakke design. De LG 360 VR is erg gestroomlijnd en licht. Dit komt onder andere omdat deze bril over zijn eigen scherm beschikt. Je telefoon sluit je aan via een kabeltje, maar deze draag je niet op je neus. Dat scheelt in het gewicht! Met de LG 360 VR heb je standaard toegang tot apps uit de Google Cardboard Store. Ook leuk is de combinatie van de 360 VR met de LG 360 Cam. Zo stap je moeiteloos je favoriete fotomomenten weer binnen! De 360 VR is te bedienen via je LG G5, waardoor dit extra vertrouwd aanvoelt.
Net zoals met verschillende telefoons, verschillen ook VR-brillen op het gebied van de software die je kunt downloaden. Voor zowel de brillen van Samsung als LG is er een breed scala aan apps beschikbaar. We zetten er hier een aantal van de beste, gratis apps voor je op een rijtje!
Play Store
Google heeft voor de Daydream View een speciale Play Store gelanceerd, waarin je allerlei applicaties, games en content kunt vinden die goed werken met de VR-bril.
Harry Potter
De Daydream View wordt geleverd met een kleine controller, bomvol functionaliteit. Zo kun je je begeven in de duistere fantasiewereld van Harry Potter. De controller kan onder andere gebruikt worden om magische spreuken te gebruiken tegen al het gespuis in deze magische wereld.
Google Foto's
Alle foto’s en video’s die je maakt met je smartphone kunnen worden opgeslagen in de cloud van Google Foto’s. Met de Daydream View kun je al deze content uitgebreid bekijken en jezelf weer wanen in het moment dat je die foto of video maakte.
Netflix
Inmiddels is Netflix voor liefhebbers van series en films niet meer weg te denken. Maar hoe tof zou het zijn om nu je favoriete series te kijken in een privébioscoop? Heel tof natuurlijk! Met de Samsung Gear VR Lite is dat nu precies de ervaring die je hebt: je hebt je eigen bioscoop met de beste zitplekken en beeld in HD-kwaliteit!
Oculus 360 Photos & Oculus Video
Met deze twee apps geniet je van panoramafoto’s en video’s. Zo zit je middenin de actie en beleef je deze unieke content optimaal. Of je nu liever VR-kunst bewondert, of juist graag een virtuele tour van de wereld doet – met deze apps zit je goed!
StreetView VR
Over reizen gesproken: met StreetView VR beleef je Google Streetview alsof je daadwerkelijk door de straten van Beijing, New York, of Seoul loopt. Deze app bezorgt je een Google Streetview-ervaring, maar dan wel geoptimaliseerd voor je Samsung Gear VR!
Cardboard
Google Cardboard is de go-to-applicatie voor je LG 360 VR. In Cardboard vind je onder andere verschillende tours (met gids) van interessante plekken over de hele wereld. Ook kijk je hier video’s en foto’s en bekijk je de mooiste kunststukken zonder voor museumtickets te betalen.
YouTube
Heb je ook wel eens ín een YouTube-video willen rondkijken? Met de YouTube-app voor je LG 360 VR is dit nu mogelijk! Steeds vaker zijn video’s in 360 graden beschikbaar. Deze benut je optimaal met je LG 360 VR. Ook met “normale” video’s biedt YouTube voor de LG 360 VR een extra dimensie: je bekijkt deze namelijk in bioscoopkwaliteit!
Google Street View
We kennen allemaal Google Street View wel. Deze applicatie laat je de wereld op je eigen houtje onderzoeken zonder een stap buiten de deur te hoeven zetten. Met de LG 360 VR heb je toegang tot de officiële Google Street View-applicatie. Zo is virtueel rondreizen makkelijker dan ooit!
NextVR
NextVR is je virtuele ticket voor de allergrootste evenementen over de hele wereld. Of je nu graag vooraan zit bij de grootste sportevenementen, of op het podium wilt staan met je favoriete artiest – Met NextVR kan het allemaal!
Altspace
Afspreken met vrienden die aan de andere kant van de wereld wonen was nog nooit zo makkelijk! Met Altspace heb je toegang tot allerlei virtuele ruimtes waar je makkelijk met elkaar afspreekt. Groot voordeel van deze app is dat deze te gebruiken is op bijna alle VR-platforms. Of je nu een Gear VR, 360 VR, of een Oculus Rift of HTC Vive hebt, je kunt gewoon met elkaar in dezelfde, virtuele ruimte samenkomen.
Temple Run VR
Vind je het eindeloze wegrennen met die alombekende Idol in je hand niet uitdagend genoeg op je telefoon? Probeer dan eens Temple Run VR! Hiermee word je zelf in de actie gegooid en beleef je een extra intense vorm van dit populaire spel.
Video
Voor alle Virtual Reality-platforms is video erg belangrijk en het bekijken van VR-content zorgt dan ook dat je denkt dat je in een andere wereld aanwezig bent! Je kunt films kijken en via allerlei streamingdiensten de meest interessante video’s en series checken. Hierbij kun je denken aan onder andere Netflix, maar ook diensten zoals HBO of YouTube.
Gaming
Een potje virtueel gamen behoort ook tot de mogelijkheden en een balletje slaan op een groot tennistoernooi, snel over de meest waanzinnige circuits racen of jezelf in de ruimte wanen, waarbij jij allerlei tegenstanders moet uitschakelen? In Virtual Reality kan het allemaal en kun je even de realiteit ontvluchten.
Meer
Naast video’s kijken en gamen kun je natuurlijk nog veel meer met VR. Zo kun je wereldbekende musea bezoeken en zo de sprankelendste kunstcollecties bekijken, kun je binnen enkele minuten de wereld over reizen en de mooiste plekken ontdekken en kun je allerlei interessant nieuws checken van verschillende bekende bronnen.