Smartwatches zijn een relatief nieuwe ontwikkeling. Ze zijn zowel een aanvulling als een vervolg op de smartphone. Smartwatches worden ook wel ‘wearables’ genoemd. Deze slimme horloges worden nog niet massaal gebruikt. Hierom is het voor veel mensen onduidelijk wat het nut ervan is en hoe het werkt. In dit dossier beantwoorden we hier veel vragen over. Belsimpel biedt naast telefoons ook smartwatches en smartbands aan: bekijk hier ons assortiment smartwatches.
Direct vertaald betekent ‘smartwatch’ slim horloge, een naam die wordt waargemaakt. Een smartwatch is namelijk een horloge met een geheugen, (vaak) een touchscreen en een besturingssysteem. Doordat het horloge is voorzien van deze technologie, kan het je meer vertellen dan alleen de tijd. Door je smartwatch te koppelen aan je smartphone gaan deze twee samenwerken. Een smartwatch is daarmee in principe een verlengstuk van je telefoon. Het horloge laat je bijvoorbeeld zien wat er op de agenda staat of wat voor weer het wordt. Ook geven smartwatches binnenkomende berichten weer en krijg je een melding als je gebeld wordt. Sommige smartwatches kunnen zelfs oproepen beantwoorden, zonder dat je je telefoon hiervoor hoeft te gebruiken. Ook helpt een smartwatch om gezonder te leven, want hij kan verschillende statistieken bijhouden met betrekking tot je gezondheid.
Een smartwatch wordt in de meeste gevallen via Bluetooth gekoppeld aan je telefoon. Daarom is het belangrijk dat beide apparaten bij elkaar in de buurt blijven, omdat ze anders het contact met elkaar verliezen. Mochten ze het contact toch met elkaar verloren zijn, dan wordt dit eenvoudig weer opgepakt als ze weer bij elkaar in de buurt komen. Let er op dat je smartphone voldoet aan de eisen van de smartwatch. Vaak wordt aangegeven dat een smartwatch werkt met een smartphone vanaf een bepaalde versie van een besturingssysteem. Een oudere versie van het besturingssysteem zal dus niet voldoen. Dit betekent ook dat sommige smartwatches überhaupt niet met je mobiele telefoon overweg kunnen. De Apple Watch werkt bijvoorbeeld alleen met Apples eigen iPhones. Er zijn ook smartwatches die volledig zelfstandig werken en geen telefoon meer nodig hebben. Hier stop je een simkaartje in, zodat je verbinding maakt met mobiele netwerken.
Net zoals bij verschillende smartphones, zijn er grote verschillen tussen smartwatches. Zo zijn er smartwatches met een vierkant scherm en anderen hebben een rond scherm met een klassieke uitstraling. Ook bestaan er horloges met een gebogen scherm, waardoor deze goed aansluit bij de vorm van je pols. Daarnaast is er een breed aanbod aan verschillende materialen. Veel smartwatches hebben een behuizing van kunststof of metaal. Tegenwoordig zijn er ook modellen beschikbaar in bijvoorbeeld goud of platina. Je beslist zelf hoe luxe je het wilt maken!
Niet alleen aan het uiterlijk zijn verschillen te zien, ook aan de binnenkant verschillen smartwatches van elkaar. Zo heeft de ene een camera, terwijl de andere geen camera maar wel een hartslagsensor heeft. Sommige smartwatches hebben een draaibare rand die handig is geïntegreerd in de functies van het horloge. Andere smartwatches maken meer gebruik van de fysieke knoppen en het touchscreen.
Veel fabrikanten zorgen ervoor dat de bandjes van het horloge makkelijk te verwisselen zijn. Zo stem je op eenvoudige wijze het uiterlijk van je smartwatch af op je eigen voorkeuren. Bandjes zijn ook beschikbaar in verschillende materialen, zoals kunststof of leer. Sommige fabrikanten produceren hun eigen bandjes voor de smartwatches om deze extra goed op het horloge af te stemmen. Bij andere horloges heb je de mogelijkheid om standaard horlogebandjes te gebruiken. Er zijn bovendien smartwatches waarvoor luxe bandjes beschikbaar zijn, die speciaal zijn ontworpen door een bekend modemerk. Zo heb je een extra brede keus!
Smartwatches werken, net als smartphones en computers, op een besturingssysteem. Deze software laat je je smartwatch optimaal gebruiken en ondersteunt verschillende applicaties. Net als dat er verschillende merken smartwatches zijn, zijn er ook verschillende besturingssystemen. De meest gebruikte besturingssystemen voor smartwatches zijn: Android Wear, Tizen en Apple Watch OS.
Android Wear
Android Wear is een besturingssysteem dat door Google is ontwikkeld. Google heeft ook Android voor smartphones ontwikkeld, waardoor deze twee goed op elkaar aansluiten. Android Wear wordt bestuurd door touch, stem en knoppen. Met Android Wear is het verkrijgen van informatie en reageren op berichten supersnel en supermakkelijk. Daarnaast richt Android Wear zich vooral op fitness. Hierdoor is er veel ondersteuning voor functies als stappen tellen en het meten van snelheid en hartslag. Android Wear is niet alleen te gebruiken met Android-telefoons, maar ook met smartphones die draaien op iOS!
Tizen
Samsung heeft in samenwerking met Intel, Orange en Vodafone het besturingssysteem Tizen ontwikkeld om tegenwicht te bieden aan Android. Tizen werkt op dit moment alleen nog op Samsung-horloges, maar het zou goed kunnen dat er in de toekomst ook andere merken met dit besturingssysteem gaan werken. Een groot voordeel aan Tizen is dat het de batterij van je smartwatch maar weinig belast. Je smartwatch gaat dus extra lang mee.
Apple watchOS
WatchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch. Dit systeem zorgt ervoor dat de Apple Watch naadloos samenwerkt met de iPhone. Apple watchOS lijkt erg op IOS, het besturingssysteem waar de iPhone en iPad op draaien. Toch zijn er ook verschillen aan te wijzen. Zo heeft Apple watchOS specifieke functies, zoals een klok met verschillende wijzerplaten en een Activiteiten-app die al je bewegingen bijhoudt. De Apple Watch werkt alleen in samenwerking met de iPhone.
Pebble OS
Bijzonder aan smartwatchfabrikant Pebble is dat de fabrikant de horloges hebben gefinancierd door middel van crowdfunding. De bedragen die hierbij opgehaald werden bewijzen de populariteit van het bedrijf. Pebble voorziet zijn horloges van het zelfontwikkelde Pebble OS. Dit houdt in dat de integratie van de software met je smartwatch volledig is geoptimaliseerd. Hierdoor wordt de belasting van je batterij geminimaliseerd. Het handige aan Pebble OS is dat het kan samenwerken met zowel Android als iOS-telefoons. Onlangs is er zelfs ondersteuning toegevoegd voor Android Wear-notificaties.
Een fitnessarmband (ook wel smartband genoemd) is vooral bedoeld om sportresultaten en gezondheid bij te houden. Smartbands zijn hierom niet zo uitgebreid als smartwatches. Fitnessarmbanden worden vooral gebruikt door fanatieke sporters. Je kunt hiermee namelijk allerlei belangrijke informatie bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan het aantal gelopen stappen, je snelheid, je hartslag, de gemaakte afstand en het aantal verbruikte calorieën. Veel smartbands laten je tegenwoordig ook je slaap monitoren. Een goede nachtrust is immers net zo belangrijk als genoeg beweging. Ook wanneer het door bijvoorbeeld ziekte verstandig is je eigen waarden bij te houden, is de smartband een goede assistent.
Een fitnessarmband wordt in de meeste gevallen via Bluetooth gekoppeld aan je smartphone. Fitnessarmbanden werken vaak via een applicatie, waarbij je op je smartphone de informatie ziet die de armband heeft bijgehouden. Let er ook hier op dat je controleert of de fitnessarmband compatibel is met je smartphone. Vaak worden er eisen gesteld aan (de versie van) het besturingssysteem van je telefoon. Hierdoor kunnen sommige combinaties tussen een armband en een toestel niet gemaakt worden. Bij sommige smartbands is er een app voor je smartphone beschikbaar van de fabrikant zelf. Hierdoor is de integratie tussen je telefoon en smartband nog beter. Tegenwoordig bestaan er zelfs smartbands die berichtnotificaties ondersteunen van bijvoorbeeld WhatsApp.
Ook van fitnessarmbanden zijn er verschillende modellen. Veel fitnessarmbanden zijn niet zo groot, zodat je deze makkelijk om kan doen en er geen last van hebt tijdens het sporten. Net als bij smartwatches zijn ook fitnessarmbanden beschikbaar in verschillende materialen. Er zijn ook verschillen in functies en specificaties tussen de armbanden. Sommige smartbands zijn bijvoorbeeld waterdicht, anderen weer niet. Sommige armbanden hebben daarnaast een GPS-tracker om je looproute bij te houden. Hieronder een klein overzichtje van sensoren en functies die je vaak in fitnesstrackers tegenkomt.
Stappenteller
We kennen allemaal het principe van een stappenteller: als je loopt, meet de teller automatisch hoeveel stappen je zet. Hiermee heb je een simpele indicatie van hoeveel je beweegt. In bijna alle fitnessarmbanden is deze functie dan ook terug te vinden.
Hartslagmeter
Het meten van je hartslag is een goede manier om te zien hoe intens je je inspant. Hierom bieden veel fitnessarmbanden dan ook de mogelijkheid om je hartslag bij te houden. De manier waarop dit gebeurt verschilt per merk. Veel merken gebruiken optische sensoren, waarbij je aders worden belicht om zo de hartslag te meten. Het alternatief is het gebruik van een vorm van statische elektriciteit.
GPS
Wanneer je een fikse wandeling maakt, is het wel zo fijn als je van tevoren een route kunt instellen. Ook is het prettig om achteraf te bekijken waar je op je route eigenlijk langs bent gekomen. Hiervoor beschikken veel fitnessarmbanden over een GPS. Satellieten houden je positie bij waardoor je niet alleen weet hoe ver je hebt gelopen, maar ook precies waar.
Slaaptracker
Fitnessarmbanden met slaaptrackers houd je niet alleen om tijdens het sporten, maar ook wanneer je uitrust. Deze sensoren zijn in principe “gewone” bewegingsmonitoren. Het verschil is alleen dat dit is gelinkt aan informatie over je nachtrust. Het is namelijk niet alleen belangrijk om veel te slapen, maar ook om goed te slapen. Slaaptrackers houden dus bij hoeveel je beweegt in je slaap en verbinden dit aan de kwaliteit van je dutje. Hoe meer je beweegt, hoe lichter je slaap. Als de wekker gaat, krijg je een simpel overzicht van wat je in je slaap allemaal hebt gedaan.
Verbrande calorieën
Als je echt enthousiast met je gezondheid bezig bent, dan weet je vast hoe het is om calorieën te tellen. Sommige fitnessarmbanden vullen de perfecte aanvulling hierop en tonen je ook hoeveel je er verbrandt. Dit wordt berekend aan de hand van hoeveel je beweegt, waarna een complex algoritme dit voor je uitvogelt. Zo heb je een gedetailleerder inzicht in de energie die je iedere dag verbrandt!
Net als bij smartwatches zijn de bandjes van sommige armbanden makkelijk te verwisselen. Zo stem je je smartband makkelijk af op je outfit. Je combineert moeiteloos verschillende stijlen om zo de perfecte keuze te maken. Vaak worden standaardmaten gebruikt voor de bandjes, zodat ook wisselen tussen kleur en materiaal eenvoudig gaat. Daarnaast is er meestal keus uit verschillende maten bandjes. Zo past je smartwatch altijd perfect, voor optimaal comfort tijdens het sporten.