Dossier Simkaarten

Inleiding


Er zijn drie soorten simkaarten; verschillende telefoons hebben verschillende soorten simkaarten nodig. Vaak is het zo dat nieuwere telefoons een kleinere simkaart gebruiken. In dit dossier beschrijven we de verschillende formaten simkaarten en leggen we uit wat je kunt doen als je simkaart de verkeerde maat heeft voor je telefoon.


Wat is een simkaart?


Dossier simkaarten

Sim staat voor Subscriber Identity Module. Er zit een chip in de simkaart waarmee je belt, sms’t of internet via het netwerk van je provider. Er kan ook andere informatie op de simkaart staan, zoals je contacten en een aantal sms'jes, maar de opslagcapaciteit van de simkaart is vrij beperkt. Een simkaart ontgrendel je met een pincode. Als je driemaal de verkeerde pincode hebt ingevoerd, dan heb je de PUK-code nodig. Deze code vind je meestal in de persoonlijke inlogomgeving op de website van je provider. Kun je het daar niet vinden? Dan kun je je PUK-code ook opvragen bij de klantenservice van je provider.


Formaten simkaarten


Er zijn drie verschillende formaten simkaarten voor in je telefoon. De reguliere simkaart is de grootste van de drie en wordt al het langste gebruikt. Toen telefoons platter werden gemaakt en er meer onderdelen in verwerkt werden, zijn er kleinere simkaarten ontwikkeld. De microsimkaart is een slag kleiner dan de reguliere simkaart en de nanosimkaart is weer kleiner dan de microsimkaart. In de meeste nieuwe smartphones zit een micro- of nanosimkaart. Hieronder zie je hoe de verschillende simkaarten eruitzien. Zo weet je welke simkaart je op dit moment hebt. Het verschil in de maat simkaart zit voornamelijk in de hoeveelheid plastic om de chip heen.

Normale simkaart Microsimkaart Nanosimkaart
Normale simkaart Microsimkaart Nanosimkaart
Gebruikt in niet-smartphones; en oudere, minder dure Android-toestellen
Bijvoorbeeld: Wiko Lenny 2 of Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos.
Gebruikt in sommige middenklasse Android-toestellen; en oudere high-end-toestellen
Bijvoorbeeld: Motorola Moto G (4th gen), Huawei P8 Lite, LG K4, Samsung Galaxy J7 (2016), Samsung Galaxy S5 Neo of LG Nexus 5.
Gebruikt in sommige middenklasse Android-toestellen; en oudere high-end-toestellen
Bijvoorbeeld: Samsung Galaxy S7, Apple iPhone 5 en nieuwer, LG G5, Huawei P9, Microsoft Lumia 950, HTC 10, LG Nexus 5X, Sony Xperia X, Huawei P9 Lite, Microsoft Lumia 650, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia E5.

Uitdrukbare simkaarten


Er worden vaak verschillende soorten simkaarten geleverd in één kaartje. Een twee-in-één-simkaart bevat zowel een regulier formaat simkaart als een microsimkaart. Je kiest dan één van de twee en drukt eenvoudig het formaat dat je nodig hebt uit het kaartje.


Kan ik een ander formaat simkaart in mijn toestel gebruiken?


Als in de specificaties van het toestel omschreven staat dat het toestel een microsimkaart nodig heeft, dan kun je alleen er alleen een microsimkaart in gebruiken. Het gebruik van een te kleine of te grote simkaart veroorzaakt blijvende schade aan je toestel! Een te grote simkaart kan het simkaartslot kapot maken, een te kleine simkaart kan misschien vast komen te zitten waardoor je het kaartje er niet meer uit kunt halen.


Hoe kan ik het juiste formaat simkaart krijgen?


Je kunt verschillende dingen doen wanneer je simkaart het verkeerde formaat heeft. Een te grote simkaart is vaak bij te knippen in telecomwinkels. Er bestaan speciale knippers, waarmee je simkaart eenvoudig tot het juiste formaat wordt verkleind. Dit is echter altijd op eigen risico. Het is mogelijk om een simkaart knipper te bestellen bij Belsimpel. Hiermee knip je gewoon thuis je simkaart.

Je kunt natuurlijk ook een nieuwe simkaart aanvragen bij je provider; hier zijn vaak kosten aan verbonden. Belsimpel kan dit ook voor je doen. Bij een nieuw abonnement ontvang je van Belsimpel altijd een nieuwe simkaart die bij je nieuwe toestel past. Meer informatie over het ontvangen van een nieuwe simkaart staat hier. Op deze pagina kun je ook meer vinden over de stappen die je volgt wanneer je om welke reden dan ook een nieuwe simkaart nodig hebt en een simwissel wilt uitvoeren.



Je kunt ook een adapter gebruiken. Hier kun je je kleinere simkaart in doen, zodat deze een slag groter wordt. Zo maak je dus bijvoorbeeld van een nanosimkaart een microsimkaart of reguliere simkaart en van je microsimkaart een reguliere simkaart.


Kan ik twee actieve simkaarten hebben?


Simkaart formaat

Soms is het handig om op twee verschillende telefoons bereikbaar te zijn. Misschien heb je een extra robuuste telefoon nodig voor tijdens het werk, maar gebruik je daarbuiten een andere smartphone. In dat geval is het een uitkomst om je abonnement op twee simkaarten te kunnen gebruiken. Daarvoor heb je duo-simkaarten nodig. Je kunt niet tegelijkertijd bellen met de simkaarten, maar je bent wel altijd bereikbaar op beide simkaarten. Op die manier heb je dus twee mobiele telefoons in gebruik met hetzelfde abonnement. Het verschilt per provider of je duo-simkaarten kunt aanvragen. Dit is voor particuliere abonnementen niet altijd mogelijk.


Werkt een simkaart ook in een tablet?


Multi simkaart

Het is ook mogelijk om je telefoonsimkaart in een tablet te gebruiken. Het gaat dan om simkaarten waar een data-bundel op actief is. Dit is handig als je buiten een WiFi-gebied bent, maar wel op je tablet gebruik wilt maken van internet. Je moet er dan wel rekening mee te houden dat een tablet meer internet gebruikt dan een smartphone. Dit komt doordat er zwaardere webpagina’s geladen worden dan bij een mobiele telefoon.

Het is bijvoorbeeld bij Vodafone mogelijk om een multi-simkaart aan te schaffen. Dit is een simkaart die specifiek bedoeld is voor het gebruik in een tablet. Je hebt dan een simkaart waar je mee belt, sms’t en internet op je smartphone. Daarbij ontvang je een simkaart waarmee alleen internetten mogelijk is en die je bijvoorbeeld in je tablet kunt gebruiken.


Het gebruik van de simkaart in andere toestellen


Je kunt je simkaart in andere toestellen gebruiken. Mocht je telefoon dus om welke reden dan ook tijdelijk niet bruikbaar zijn, dan gebruik je de simkaart gewoon in een andere telefoon. Het is dan wel dat je je simkaart in een simlockvrije telefoon doet of in een toestel dat je provider ondersteunt. Anders herkent je toestel de simkaart niet en kun je het kaartje dus niet gebruiken in die telefoon.


Wat moet ik doen wanneer mijn telefoon, met daarin mijn simkaart, is gestolen?


Het is natuurlijk heel vervelend als je telefoon gestolen is. Als de dief gebruik kan maken van je abonnement of prepaid-simkaart, kan het ook nog eens erg duur worden. Blokkeer na diefstal daarom zo snel mogelijk je simkaart. Dit kun je doen bij je provider. Hierna kun je een nieuwe simkaart aanvragen. Vaak hebben providers een apart nummer voor diefstal van je simkaart in het buitenland. Neem dit telefoonnummer altijd mee op reis, zodat je deze bij de hand hebt als wanneer het nodig is. Hier vind je alle informatie over je provider, waaronder het telefoonnummer om je simkaart te laten blokkeren.