Dossier Roaming EU

Volgens Europese wetgeving kun je in de hele EU zonder extra kosten gebruikmaken van je (Nederlandse) mobiele bundel. Hier leggen we uit wat dit precies voor jou inhoudt.

Wat is roaming?

Wanneer je gebruikmaakt van roaming, gebruik je een ander netwerk dan dat van je provider. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je op vakantie bent in het buitenland. Als je provider zelf geen netwerk heeft in het land van je bestemming en je toch wilt internetten, bellen of sms'en, dan doe je dat via het netwerk van een andere provider die daar wel een netwerk heeft. Via roaming maakt je telefoon verbinding met zo'n ander netwerk.

Hoe werkt roaming in de EU?

Vroeger mochten providers extra kosten in rekening brengen wanneer je gebruikmaakte van roaming. Dit zorgde soms voor onverwacht hoge kosten voor vakantiegangers. De EU vond deze kosten veel te hoog en hebben de kosten voor roaming daarom afgeschaft. Dat betekent dat je provider geen extra kosten in rekening mag brengen voor het gebruik van roaming in landen binnen de EU. Wanneer je dus op vakantie gaat in bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland, bel, sms en internet je daar voor hetzelfde tarief als je in Nederland gewend bent. Deze data komen dus gewoon uit je bundel.

Op zee maak je verbinding via een satelliet in plaats van een zendmast. De afschaffing van roamingkosten is hier dus niet van toepassing en de kosten voor het gebruik van internet op zee zijn daarom altijd hoog!

Heb je een onbeperkt abonnement? Onbeperkt in Nederland hoeft niet onbeperkt in het buitenland te betekenen. Voor onbeperkte abonnementen stellen providers vaak een limiet in voor het buitenland, een zogenaamde Fair Use Policy (FUP). Dit doen ze om misbruik te voorkomen. Check dus voor je op reis gaat even welke FUP-regels er bij jouw provider gelden.

Ik maak gebruik van prepaid

Het prepaid tegoed dat je in Nederland hebt aangeschaft, is in de hele Europese Unie geldig. Heb je bijvoorbeeld in Nederland voor €10 aan prepaid gekocht en betaal je 5 cent per belminuut? Dan betaal je in Luxemburg of een ander EU-land hetzelfde tarief per belminuut. Hetzelfde geldt voor sms'jes en MB's.

Uitzonderingen

Er gelden uitzonderingen wanneer je vanaf Nederland belt of sms't naar een ander EU-land: hiervoor kunnen wel extra kosten in rekening worden gebracht. Ook hier geldt weer dat de regels per provider en abonnement kunnen verschillen.

Ik ben vaak langere tijd in het buitenland

Telecombedrijven krijgen de mogelijkheid om maatregelen te nemen wanneer ze misbruik signaleren. Misbruik kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand expres een abonnement afsluit in een ander EU-land dan zijn thuisland, omdat daar een lucratieve aanbieding geldt. Als je langere tijd in een ander EU-land wilt roamen moet je een 'stabiele' band hebben met het land waar je roamt. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor grenswerkers of studenten die een tijdje in het buitenland studeren.

Wanneer je in Nederland woont, is het dus wel aan te bevelen dat je ook een Nederlands abonnement afsluit. Ben je toch (onverwachts) langere tijd in een Europees land waar je geen stabiele band mee hebt? Je provider mag dan een kleine heffing in rekening brengen die zijn kosten dekt. Winst maken met roaming binnen de EU mag dus niet.

Welke landen doen mee bij welke providers?

In welke landen je abonnement precies geldig is, verschilt per provider. Sommige providers kiezen er namelijk voor om extra landen toe te voegen. Je kunt je abonnement dan naast alle EU-landen ook nog gebruiken in een aantal andere landen, zoals Noorwegen en Zwitserland. Ook kunnen de voorwaarden van de Fair Use Policy per provider en abonnement verschillen. Check dus voor je op reis gaat altijd bij (de website van) je provider wat de regelingen zijn voor je bestemming.



Alle informatie op een rijtje

  • Bellen

  • Informatie voor Ben

  • Informatie voor Budget Mobiel

  • Informatie voor hollandsnieuwe

  • Informatie voor KPN

  • Informatie voor Lebara

  • Informatie voor Odido

  • Informatie voor Simyo

  • Informatie voor Vodafone

  • Informatie voor Youfone

  • Informatie voor 50+mobiel