Misschien zegt de naam Fairphone je niet direct zoveel. Dit bedrijf is opgericht in 2013 en richt op het zo duurzaam mogelijk produceren van smartphones. Zo wordt er goed op gelet dat werkomstandigheden en lonen goed zijn. Ook wordt veel nadruk gelegd op de duurzaamheid van de toestellen. Daarbij wil Fairphone transparant zijn tegenover zijn klanten. Met deze manier van werken heeft het bedrijf al verschillende onderscheidingen en prijzen verdiend. In dit dossier lees je meer over hoe Fairphone werkt aan zijn missie om duurzame en ethisch verantwoorde toestellen te produceren.
Een belangrijk punt voor Fairphone is het creëren van goede werkomstandigheden. Zo worden in de telefoons bijvoorbeeld alleen ‘conflictvrije mineralen’ gebruikt. Hierbij zet Fairphone zich actief in om ervoor te zorgen dat hun werknemers allemaal een goed loon krijgen, van arbeiders in de mijnen tot lopendeband-medewerkers. Ook is het bedrijf fel gekant tegen kinderarbeid. Daarbij streeft Fairphone zoveel mogelijk transparantie na. Zo is op de website precies te zien welke reis de smartphone maakt van grondstof tot eindproduct. Ook laat het bedrijf zien hoe men tot de prijs gekomen is voor de Fairphone-toestellen. Daarnaast is hier een uitgebreide FAQ te vinden, waardoor je van alles te weten kunt komen en kunt leren over jouw toestel.
Fairphone besteedt daarnaast veel aandacht aan het milieu. Zo wordt er goed op gelet dat de toestellen die het bedrijf uitbrengt bestaan uit materialen die goed te recyclen of hergebruiken zijn. Daardoor is de productie van een Fairphone minder schadelijk dan smartphones van andere merken. Als de Fairphone niet meer werkt, kan deze ook beter worden verwerkt, wat ook weer minder belastend is.
In 2013 werd de eerste Fairphone op de markt gebracht. Dit toestel werd ingekocht bij een Chinese fabrikant. Hierna zijn er verschillende aanpassingen doorgevoerd op het gebied van bijvoorbeeld materiaalgebruik en arbeidsomstandigheden. Zo werd het voor medewerkers mogelijk om trainingen en opleidingen te volgen om hen een sterkere positie te bieden.
In 2015 werd de Fairphone 2 geïntroduceerd. Dat model werd vanaf de grond af aan ontworpen door het bedrijf zelf en naast duurzaamheid speelde ook modulariteit daarbij een grote rol. De Fairphone 2 bevat daarnaast vier conflictvrije mineralen. Dit houdt in dat deze mineralen uit mijnen worden gehaald die de lokale economie ondersteunen en zich niet schuldig maken aan misbruik van werknemers.
In 2019 verscheen de Fairphone 3 ten tonele, een toestel dat ook weer stond voor een beter milieu, duurzaamheid en transparantie. Dit toestel was net als zijn voorganger ook weer modulair, wat betekent dat je zelf onderdelen kunt vervangen. In de video hieronder vind je onze Fairphone 3-review.
Vanaf het tweede Fairphone-model is modulariteit een belangrijk punt. Dit houdt in dat onderdelen simpel te vervangen zijn. Hierdoor kun je de basiseenheid van het toestel, waarin onder andere de processor en het werkgeheugen zijn verwerkt, langer blijven gebruiken. Dit zorgt er weer voor dat er minder afval ontstaat, wat zowel het milieu, als je portemonnee weer ten goede komt. Het is mogelijk om naast het scherm ook de accu of achterkant te vervangen, maar ook modules met bijvoorbeeld sensoren en camera's zijn makkelijk vervangbaar.
Fairphone wil het mogelijk maken om zo ook de hardware te kunnen upgraden, door modules te bieden met betere hardware aan boord. Zo kun je denken aan een sensor van een camera met meer megapixels of een scherm met een hogere resolutie. Fairphone is nog druk bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden om dit in de toekomst mogelijk te maken.
Fairphone heeft sinds de start in 2013 al verschillende prijzen in de wacht gesleept als het gaat om duurzaamheid en milieu, waaronder de European Business Award for the Environment en de German Environmental Award. Ook werd het bedrijf genomineerd voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaamheid, waarbij het tot de finalisten behoorde.