Symbian is een opensource project dat speciaal voor smartphones is ontwikkeld en is in het beheer van de non-profit organisatie The Symbian Foundation. Het besturingssysteem is inmiddels redelijk geëvolueerd en er zijn verschillende versies in de omloop. The Symbian Foundation is opgericht door Nokia, Sony Ericsson, Motorola, LG Electronics, Samsung Electronics, Vodafone en anderen, waarvan Nokia als grootste bijdrager aan de ontwikkeling van het besturingssysteem kan worden betiteld. Symbian OS is ook op toestellen van alle genoemde fabrikanten verschenen. Symbian was ooit het meest populaire besturingssysteem voor mobiele toestellen, maar de komst van iOS en Android maakte hier een einde aan. Symbian bestaat nog steeds, echter worden er geen nieuwe toestellen meer gemaakt. Wel blijft er nog ontwikkeling bestaan.
Symbian is één van de oudste smartphone-besturingssystemen en is al sinds 1994 in ontwikkeling. Maar pas in 2001 kwam het eerste Symbian-toestel op de markt: de Nokia 9210 Communicator. Symbian werd ontwikkeld met drie pijlers in het achterhoofd: de integriteit en veiligheid van de gebruikersdata staat voorop, de kostbare tijd van de gebruiker mag niet worden verspild en de middelen zijn schaars. Kortom, Symbian heeft de privacy van de gebruiker hoog in het vaandel.
Symbian-smartphones kunnen op meerdere manieren aan hun applicaties komen. Als eerste is er de Horizon App Store, welke voor elke Symbian-telefoon te benaderen is. Deze applicatiewinkel is echter wat laat op de markt gekomen, waardoor het aanbod wat beperkt is. Fabrikanten zoals Nokia, Samsung en Sony hebben ieder ook hun eigen applicatiewinkel beschikbaar gesteld voor hun Symbian-toestellen. Toch lopen alle applicatiewinkels qua aanbod achter op de applicatiewinkels van Android en iOS. Een groot voordeel van de applicaties die voor Symbian-toestellen worden aangeboden is dat ze vrijwel allemaal gratis zijn. Vanwege de afbouwing van Symbian wordt de ondersteuning voor het besturingssysteem steeds minder en zal het aanbod en de ondersteuning van applicaties ook dalen.
De meeste Symbian-toestellen zijn uitgerust met een GPS-chip en Google Maps. Hierdoor is navigeren mogelijk wanneer er een connectie met internet is. Dit is geen gesproken navigatie, maar het is wel zeer secuur en up-to-date. Fabrikanten zelf bieden in sommige gevallen ook gratis navigatie. Nokia biedt bijvoorbeeld Ovi Maps voor haar Symbian-toestellen. Er zijn ook betaalde softwarepakketten in de applicatiewinkels te vinden.
We zullen hier de laatste drie versies van het Symbian besturingssysteem bespreken.
Symbian S60 5th edition staat ook bekend als de Symbian-versie speciaal voor toestellen met een touchscreen. Ook zouden applicaties 75% sneller op moeten starten. Populaire toestellen met deze versie waren de Nokia C6-00, Nokia N97, Sony Ericsson Vivaz en Vivaz Pro.
Door de aanhoudende populariteit van toestellen met een touchscreen en de matige ontvangst van Symbian S60 5th Edition, moest er wat veranderen voor Symbian toestellen met een touchscreen. Symbian^3 is verder geoptimaliseerd voor touchscreen toestellen en maakt gebruik van hardware-acceleratie, zodat het toestel nog sneller reageert op handelingen van de gebruiker. De Nokia N8 was het eerste toestel met deze versie geïnstalleerd. Symbian^3 wordt als een grote vooruitgang op de vorige versies gezien.
Deze versie is de laatst uitgebrachte versie van het Symbian besturingssysteem en werd geïntroduceerd op 24 augustus 2011. Nokia Belle bood betere integratie van NFC, een notificatiescherm en zes homescreens in plaats van drie. Toestellen met Nokia Belle waren de Nokia 603, Nokia 808 PureView en de Nokia E7.
Oude, bekende Symbian telefoons zijn bijvoorbeeld: de Nokia E71, Nokia N95, Nokia C6-00, Nokia C7, Nokia X6, Nokia N8, de Sony Ericsson Vivaz en de Sony Ericsson Vivaz Pro.