‹ Alle nieuwsberichten

Zomersnaps: omgaan met licht en focus

Zomersnaps: omgaan met licht en focus

In deze aflevering behandelen we hoe je met je instellingen inspeelt op de lichtomstandigheden en wat belangrijk is bij het scherpstellen. Daarnaast hoor je hoe fotograaf Eelco Roos zijn mooiste foto’s maakt.

Ga met deze informatie zelf aan de slag en maak met je foto kans op de grote fotoprijs! In deze aflevering maken we ook de weekwinnaar van de vorige aflevering van Zomersnaps bekend.

Licht en scherpte zijn van groot belang om rekening mee te houden bij het maken van een foto. Het is belangrijk je instellingen aan te passen aan de lichtsituatie. Zo gaat er geen informatie verloren en worden foto’s niet overbelicht of juist veel te donker. In deze aflevering van Zomersnaps behandelen we de technische instellingen waarmee je het beste in kunt spelen op het aanwezige licht. Ook behandelen we hoe je om moet gaan met scherpte in je foto. Deze instellingen zijn te vinden in de camera-applicatie op je telefoon. Zet hiervoor de manuele-modus aan, oftewel de modus waarin je zelf je instellen bepaalt. Deze modus kan op verschillende telefoons anders genoemd worden, zoals bijvoorbeeld Pro-modus.

Gebruik de tips in deze aflevering ook om zélf aan de slag te gaan en stuur je mooiste foto uiterlijk 15 augustus op naar zomersnaps@belsimpel.nl. Zo maak je kans onze grote fotoprijs te winnen! Het is belangrijk dat licht of scherpte een belangrijke rol spelen in je foto, aangezien dat het thema van deze week is. Fotograaf Eelco Roos zal alle inzendingen weer beoordelen en de beste drie foto's uitkiezen. Deze winnaars worden bekendgemaakt op onze Facebookpagina, waarna de strijd om de meeste likes kan losbarsten.

Diafragma en sluitertijd

Het diafragma is meestal niet te veranderen in smartphonecamera’s. Je moet het dus doen met de grootte dat het diafragma standaard heeft. Een kleinere diafragma-opening met dus een hogere f-waarde, zorgt ervoor dat minder licht wordt opgevangen. Wil je je fotografiekunsten naar een hoger niveau tillen, dan doe je er goed aan bij de aanschaf van een smartphone te letten op onder andere de grootte van het diafragma. In onze vorige aflevering Zomersnaps vertellen we hier meer over en behandelen we drie goede smartphonecamera’s van dit moment.

Regel één in de smartphonefotografieles van Eelco Roos is: “Als je een flitser nodig hebt, maak dan maar geen foto. De foto’s worden daar namelijk wat flets van.”Zelf fotografeert Eelco met een iPhone. “Ik gebruik dan de native camera-app, de app die standaard geïnstalleerd is. Deze heeft niet veel opties en bij mij staat de flits dus altijd uit.” Daarnaast maakt Eelco bij moeilijke lichtomstandigheden liever geen foto met zijn smartphone. “Dan heb ik het echt over situaties waarbij er zo goed als geen natuurlijk licht is. Je foto’s worden er heel korrelig en wazig van.” Toch heeft hij wel vertrouwen dat de technologie bijna zover is dat ook de smartphonecamera dit soort omstandigheden aankan.

Het beste kun je dus het gebruik van de flitser voorkomen, maar hoe zorg je er dan voor dat je foto bij weinig licht niet in een zwarte vlek verandert? Eelco: “Wat ik altijd doe, zowel bij camera’s van iPhone als Android, is zelf aangeven waar de camera het licht moet meten. Dit doe je door op het scherm op de plek te drukken waar je wilt dat de smartphone het licht meet.”

Weinig licht kun je compenseren door een langere sluitertijd te gebruiken. Dit betekent dat het langer duurt om een foto te maken, waardoor meer van het aanwezige licht op de sensor valt. Let hierbij op dat het lastiger is een scherpe foto te maken als je voor een langere sluitertijd kiest. Het is namelijk moeilijk je telefoon langer écht stil te houden en elke beweging wordt vastgelegd als onscherpte op je foto. Eelco: “Een smartphonestatief is eigenlijk de enige manier om te voorkomen dat foto’s onscherp worden bij een langere sluitertijd. Deze statieven zijn licht, makkelijk mee te nemen en zeker de moeite waard om aan te schaffen als je smartphonefotografie wat serieuzer wilt gaan nemen!”

ISO-waarde

Naast bovenstaande opties is er nog een andere manier om met licht om te gaan. Dit is door de ISO-waarde in te stellen. Hiermee bepaal je de lichtgevoeligheid van de sensor. Als je een hogere ISO-waarde kiest, wordt de sensor gevoeliger voor licht en is er dus minder licht nodig om dezelfde mate van belichting vast te leggen. Als je de ISO-waarde verdubbelt, is de helft van de hoeveelheid licht nodig voor hetzelfde shot. Wees met het veranderen van je ISO-waarde wel voorzichtig dat je de hoge getallen alleen kiest als het echt nodig is. De hoogste lichtgevoeligheid kan namelijk een waas veroorzaken.

HDR en tegenlicht

Bij veel smartphonecamera’s is het ook een optie om gebruik te maken van HDR-technologie. Dit staat voor High Dynamic Range en is een techniek waarbij je toestel drie foto’s maakt, één zoals jij die instelt, één onderbelichte en één overbelichte. Vervolgens worden de drie foto’s over elkaar heen gelegd. Hoewel deze optie meer in je foto zichtbaar maakt, is Eelco geen groot fan: “Bij extreme HDR-fotografie krijg je foto’s die er duidelijk niet meer natuurlijk uitzien en waarvan je het afgebeelde met je blote oog heel anders waarneemt.”

Bij tegenlicht kunnen over- en onderbelichting stukken op je foto ontstaan, wat voor erg grote contrasten zorgt. In deze situatie biedt de HDR-functie juist vaak een uitkomst volgens Eelco: “Doordat de drie foto’s over elkaar heen worden gelegd, wordt alles toch gelijkmatig belicht en ontstaat er een mooier contrast tussen de lichte- en donkere tonen van je foto.

Eelco Roos

Bovenstaande foto van Eelco laat dit goed zien. “Alles ziet er natuurlijk uit, maar de lichte en donkere vlakken zijn in evenwicht. Ondanks het tegenlicht is ook de voorste fietser duidelijk te zien en is ze niet veranderd in een silhouet. Zelfs met bewegende onderwerpen kun je HDR toepassen, als ze maar niet te snel bewegen”, legt Eelco uit.

Als Eelco HDR gebruikt, kiest hij het liefst voor de subtiele HDR-functie van de native app, in plaats van die van een andere ‘third-party-app’. “De HDR-optie zit in de meeste native camera-applicaties”, legt Eelco uit. De native-app is de camera-app die dus standaard op je smartphone staat. In de vorige aflevering Zomersnaps behandelden we de HDR-functie die in de native app van de Samsung S7 Edge zit verwerkt.

Verder geeft Eelco als tip om bij veel licht of zon je foto iets onder te belichten. “Bij veel licht ontstaat al snel overbelichting, waarbij veel waardevolle ‘informatie’ verloren gaat. De lichte plekken worden namelijk vaak meer witte vlekken, waar niks is vastgelegd. Wanneer je iets onderbelicht, kan je later in een ‘post processing’-app - een nabewerkingsapp - de foto nog iets op laten lichten en op deze manier hetzelfde effect behalen, zonder dat delen verdwijnen”, vertelt Eelco.

Het licht bij zonsondergangen en zonsopgangen vindt Eelco het mooist. Je hebt dan bijna niks nodig om een mooie foto te maken. “Zelfs een filter is vaak niet nodig, dankzij de mooie oranje en roze-tinten.”

Focus

Door op je scherm te tikken geef je niet alleen aan waar je wilt dat de camera het licht meet, maar zo bepaal je ook direct het focuspunt. De camera stelt dan scherp op het object dat zich op die plek bevindt. Om bepaalde aspecten van een foto extra aandacht te geven, kun je gebruikmaken van scherpte-diepte. Scherpte-diepte is het gebied rond het focuspunt van de foto dat scherp is. Bij een grote scherpte-diepte is dit een groot scherp gebied en bij een kleine scherpte-diepte is maar een heel klein gedeelte van de foto scherp. Het contrast in scherpte voor en achter het focuspunt wordt dus op deze manier bepaald. Een mooi moment om met deze instelling te spelen, is bij het maken van portretfoto’s en bij foto’s met een grote afstand tussen wat zich op de voorgrond en op de achtergrond bevindt.

Een andere tip van Eelco is om altijd met het grid aan te fotograferen. Dit zijn hulplijnen die je applicatie tijdens het fotograferen in het beeld weergeeft, zodat je altijd met een rechte horizon foto’s maakt. Dit is te zien op de onderstaande foto.

Eelco Roos

Deze optie zet je aan bij de instellingen van je camera-app. Bij Android toestellen onder camera > Settings, bij iPhones vind je deze optie onder Instellingen > Foto’s en camera > Raster.

 

De grote fotoprijs

De weekwinnaar van de inzendingen van afgelopen week is: Rianne Mellema! Van harte gefeliciteerd, jouw foto kreeg maar liefst 130 stemmen op onze Facebookpagina. Je bent hiermee de eerste kandidaat in de strijd voor de grote fotoprijs!

Zomersnaps

Wil je net als Rianne meedingen naar de grote fotoprijs? Stuur dan een foto in die je hebt gemaakt in het thema van deze week. Dus heb je iets speciaals gedaan met bijvoorbeeld je lichtinstellingen, de scherpte-diepte of een foto gemaakt met een mooie rechte horizon? Stuur je foto met uitleg over het onderwerp en de instellingen uiterlijk 15 augustus naar zomersnaps@belsimpel.nl! Vertel er ook bij met welke smartphone je de foto hebt gemaakt en wie weet kiest Eelco jou foto als één van de drie beste van deze week! Weekwinnaar word je vervolgens door vanaf aanstaande dinsdag de meeste likes te verzamelen. Wij zijn benieuwd naar jullie fotografiekunsten!

Meer nieuws over: